Smittespredningen med covid-19 er økende i samfunnet, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukesrapport torsdag.
Det er virusvarianten BA.2.86 som dominerer, med en ny undervariant kalt JN.1 som står for majoriteten av smittetilfellene.
Ifølge CNN har undervarianten, som omtales som pirolas barnebarn, ført til bekymring ettersom den har blitt den dominerende varianten rundt i verden i løpet av bare uker.
Seniorforsker Karoline Bragstad i FHI sier at JN.1. er «den mest smittsomme varianten til nå».
– Den klarer både å effektivt smitte andre samtidig som den unngår tidligere immunitet i større grad enn andre varianter i omløp, sier hun.
Veldig smittsomt
Virusvarianten har opptil 30 endringer i Spike-proteinet, sammenlignet med den opprinnelige omikronvarianten, skriver CNN.
JN.1 har også én ekstra mutasjon av betydning, som gir den en enda større fordel i å unngå tidligere immunitet.
– I praksis betyr det at antistoffene vi har mot tidligere varianter ikke vil virke like godt og kanskje ikke i det hele tatt. Dette kan gi en stor smittebølge, sier immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo.
Også FHI mener at virusvarianten helt klart har et smittefortrinn i Norge.
– Det er grunn til å tro at når denne varianten blir dominerende i Norge i vinter, så vil smitten enten øke noe igjen, eller vedvare noe lenger enn normalt. Men hvor intensivt dette blir er det vanskelig å spå, sier Bragstad.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt JN.1 på listen over varianter de følger ekstra nøye med på grunn av den raske spredningsevnen.