I midten av julebordsesongen bringer forskere fra det tyske universitetet Hohenheim og universitetssykehuset i Tübingen en positiv nyhet i en studie som kan virke som årets glede ved første øyekast.
Ifølge deres forskning har visse ingredienser i humle, som finnes i det meste av øl, egenskaper som kan hindre coronaviruset i å formere seg.
Den fagfellevurderte studien, publisert i tidsskriftet Phytomedicine, identifiserer spesifikt Xanthohumol og dets derivat 6-Prenylnaringenin som stoffer som bremser spredningen av viruset.
Disse stoffene finnes i humleblomster, og forskningen ble utført i et høysikkerhetslaboratorium.
Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte saken i Norge, og det kan virke som om å drikke øl kan hjelpe i å unngå sykdom dersom man er smittet med coronaviruset.
Likevel advarer forskerne om at konsentrasjonen av disse stoffene i øl er så lav at de ikke kan anbefale å bruke øl som et middel mot viruset, spesielt på grunn av skadelig alkoholinnhold.
Til tross for at forskerne peker på øl i studien, ser de potensial i funnene for utvikling av nye antivirale medikamenter for behandling av alvorlige covid-19-tilfeller. Dette kan også bidra til generell kunnskap om bekjempelse av pandemier.
Selv om årets coronabølge er i gang, har Folkehelseinstituttet (FHI) rapportert at økningen i smittespredning har avtatt noe de siste ukene.
Imidlertid er fremtidig utvikling usikker på grunn av opptreden av nye covid-19-virusvarianter. FHI oppfordrer eldre og personer i risikogrupper til å vaksinere seg raskt.
Den nye BA 2.86-varianten dominerer nå blant coronavariantene i Norge, og den utgjør rundt halvparten av all coronasmitte, ifølge assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, som nylig informerte Dagbladet om situasjonen.