Problemer med dyretransport: Nekter å samarbeide med politiet

13/08/2024 08:38

Yvonne

Nyheter
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Dyretransport-sjåfører får munnkurv. Det vanskeliggjør etterforskning av dyrevernsaker.

Når gris skal transporteres til slakteriet, er det viktig at det skjer etter regler som sørger for at dyrevelferden for de mange dyrene i de trange vognene overholdes. Derfor gjennomføres jevnlige konktroller av forholdene.

Men i en nylig lekket instruks, får dyretransport-sjåførene strenge instrukser om å ikke samarbeide med politiet ved kontroll.

Når firmaet Dansk Grisetransport/SPF, som er en del av verdens største transportør av levende gris, Danish Crown, ansetter nye sjåfører, får de nemlig utlevert en instruks om å ikke uttale seg til politiet. Det skriver den danske avisen Information.

Får munnkurv
"Det eneste du kan si til politiet er følgende...", står det i instruksen, og fortsetter med å slå fast at de utelukkende får lov til å oppgi navn og adresse. De må under ingen omstendigheter si noe om hvor de har kjørt, beskrive sykdom eller andre forhold dyrene har, eller i øvrig svare på andre spørsmål politiet måtte stille. Snakk og diskusjon verken på telefon eller fysisk med politiet, er ikke lov.

Hvis politiet vil ha sjåføren med inn til avhør på politistasjonen, får sjåførene beskjed om at de kan nekte dette, og de oppfordres kraftig til å si at de ikke ønsker å komme med.

Vanskelig å bevise lovbrudd
Ifølge avisen Politiken, er det en kjent sak for politiet at sjåfører henviser til at de ikke får lov av sin arbeidsgiver til å avgi forklaring.

"Det er ikke ulovlig, men det har jo den konsekvens at det vanskeliggjør og noen ganger gjør det umulig for oss å kunne bevise lovbrudd", sier Klaus Holten Kristensen i Fyns Politi.

Danish Crown svarer de undersøkende journalistene at de kommer til å gjennomgå sine rutiner og opptatere sine instrukser etter avsløringen.