Putin fyrer opp konflikten i Midtøsten: Russland presser Iran til å angripe Israel

09/08/2024 08:07

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny analyse avslører at Kreml presser Iran til å sette i gang et storstilt angrep på Israel.

Etter hvert som spenningen øker i Midtøsten, avslører en ny analyse fra Robert Lansing Institute at Kreml presser Iran til å sette i gang et storstilt angrep på Israel.

Russiske «rådgivere» sendt til Teheran

Ifølge Ziare har denne manøveren som mål å tvinge Tel Aviv inn i en betydelig motoffensiv, som potensielt kan endre den geopolitiske situasjonen.

Kilder i diplomatiske kretser og det russiske forsvarsdepartementet rapporterer at denne operasjonen har blitt koordinert av et team med russiske «rådgivere» sendt til Teheran, inkludert Sergei Shoigu, den tidligere russiske forsvarsministeren som nå fungerer som sekretær for Sikkerhetsrådet.

Strategien involverer angivelig en serie koordinerte missil- og droneangrep fra flere steder over flere dager.

Denne strategien, som er basert på taktikk brukt i Ukraina, kan i stor grad tømme Irans arsenal og ta måneder å gjenopprette. Russiske rådgivere har imidlertid uttrykt bekymring for at denne metoden ikke kan forårsake betydelig skade på Israel.

Irans ledelse er fortsatt tvilsom 

Et alternativt scenario inkluderer en hybridstrategi som kombinerer missilangrep med markeringer langs de libanesiske og syriske grensene, samt terrorhandlinger.

Planen inkluderer også nettangrep på Israels bank-, transport- og energiinfrastruktur, som potensielt kan involvere russisk militær etterretning eller FSB-hackere.

Et annet alternativ som vurderes er et "begrenset angrep" rettet mot ett eller to kritiske, sårbare steder. Dette scenariet, identifisert av iransk og russisk etterretning, anses som mindre risikabelt for Iran, både militært og med tanke på dets globale omdømme.

Putins bredere mål ser ut til å være å redusere vestlig støtte til Ukraina ved å avlede ressurser for å hjelpe Israel. Dette kan svekke USAs geopolitiske stilling i Europa og Midtøsten, og muligens tvinge USA til å søke russisk mekling for å stabilisere situasjonen.

Irans ledelse er imidlertid fortsatt nølende, og foretrekker å unngå en større regional konflikt.