Selger dyre fersken fra atomulykke-område

11/09/2024 18:00

Yvonne

Nyheter
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Luksus-stormagasin lanserer frukt fra Fukushima.

I et forsøk på å rebrande Fukushima-området i Japan, selges nå fersken fra området som luksus-vare.

Den 11. mars 2011 opplevde verden en av de verste atomulykker siden katastrofen i Tsjernobyl i 1986. Atomkraftverket i Fukushima brøt sammen som følge av et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami utenfor kysten av Japan. Tsunamien førte til omfattende skade på kjernekraftverket Fukushima Daiichi, som mistet strømforsyningen og kjølesystemene for reaktorene. Dette resulterte i kjernefysiske nedsmeltinger i flere reaktorer, noe som slapp ut store mengder radioaktivt materiale.

Vil rebrande området
Nå ønsker japanske myndigheter å omskrive historien om Fukushima-området etter den verste atomulykken i Japans historie. Denne uken har man for første gang på 13 år gått i gang med å rydde vekk radioaktivt avfall inne på selve området. Strålingsnivåene fra atomreaktorene er så høye at oprydningsarbeidet gjennomføres med spesiallagde roboter.

Før ulykken i 2011 var Fukushima-området i Japan kjent for sin fruktproduksjon, spesielt for dyrking av fersken og epler. Regionen er også kjent for risproduksjon og har en rik jordbruksarv takket være sitt gunstige klima og fruktbare jord. I tillegg til landbruket var Fukushima også et populært turistmål, kjent for sine varme kilder (onsen), naturskjønne landskap og kystlinjer. Ulykken forandret imidlertid områdets omdømme, da store deler ble evakuert og forurenset.

Ferskner og druer selges som luksusvarer
Det er har ikke stoppet fruktbønder i regionen fra å forsøke å få gang i eksporten igjen. Nå blir frukt fra området solgt igjen for første gang i Europa siden ulykken, skriver BBC.

Det er luksus-varehuset Harrods i London som har tatt inn japanske ferskner i sortementet sitt etter at Storbritannia har fjernet importrestriksjonene på matvarer fra Fukushima.

En eske Fukushima-ferskner koster rundt 80 britiske pund, som tilsvarer 1.120 norske kroner.

I oktober kommer Harrods også til å selge druer fra området.

Ifølge både japanske og britiske myndigheter er det helt trygt å spise frukten fra Fukushima fordi alle landbruks- og fiskeriprodukter fra området gjennomgår en strålingstest før det eksporteres.