Sjokkerende prisøkning: Kaffeprisene skyter i været

20/10/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Og den blir bare dyrere i framtida.

Prisene på kaffe har nådd nye høyder, og det ser ikke ut til å være noen bedring i sikte.

Nordmenn, som er blant verdens mest kaffeelskende folk, har lenge merket de stigende kostnadene, og hvis man håper på en prisnedgang, har ekspertene dårlige nyheter.

Etterspørselen etter kaffe fortsetter å øke globalt, samtidig som produksjonen blir stadig mer utsatt for klimaendringene. Det skriver DinSide.

Klimaets innvirkning: tørke og tyfon

"Kaffen blir bare dyrere i framtida," sier professor i klimaforandringer og landbruk ved universitetet i Aarhus, Jørgen E. Olesen til danske TV2.

På verdens råvaremarked har prisen på arabicakaffe økt med over 69 prosent det siste året, ifølge Trading Economics. Dette har særlig rammet Brasil, som er den største produsenten av arabicakaffe, men som har vært hardt rammet av tørke.

Vietnam, som dominerer produksjonen av den rimeligere robustabønnen, ble i september rammet av tyfonen Yagi. Tyfonen førte til omfattende ødeleggelser, drepte minst 60 mennesker og såret hundrevis. Skadene på kaffedyrkingen påvirker både årets avling og fremtidige produksjoner.

Denne naturkatastrofen har medført en plutselig prisøkning på kaffe, rapporterte Euronews nylig. Katharina Erfort fra konsulentselskapet Inveto mener at det vil ta tid før kaffeindustrien stabiliserer seg igjen.

"Sektoren er fortsatt sårbar for ekstreme værmønstre som kan fortsette å forstyrre fremtidige høstinger. I tillegg kan økende global etterspørsel, spesielt i voksende markeder som Asia, fortsette å legge ytterligere press på prisene, og bremse bedringen ytterligere," sier Erfort til Euronews.

Hvordan kutte kaffekostnadene

Selv om billigere kaffe virker usannsynlig i nær fremtid, finnes det måter å spare på – spesielt når det kommer til utstyr. Søren Stiller, som driver Stiller’s Coffee og har vunnet det danske mesterskapet i kaffebrygging åtte ganger, mener at man ikke trenger en dyr espressomaskin til 25 000 kroner for å lage god kaffe hjemme.

Stiller er kritisk til det han ser som unødvendige trender på sosiale medier, der folk blir oppfordret til å kjøpe dyre produkter for å brygge kaffe.

Han peker blant annet på en såkalt "fordeler" som sprer kaffen jevnt i bryggehodet som et eksempel på unødvendige kostnader. Ifølge ham kan man oppnå samme resultat med en enkel dusjskjerm – en billig liten skive med hull i, som sørger for at vannet fordeles jevnt på kaffen.