Oppsiktsvekkende forbud: Forbyr reklame for fly og biler

16/10/2024 22:58

Yvonne

Nyheter
For 50 år siden ble de første tobakksreklamene forbudt. Nå skjer det samme med annonser for fly og biler som kjører på bensin og diesel.

Det er utenkelig å se for seg en reklame for sigaretter i bybildet eller i aviser og på TV i her hjemme. Sigarettreklame er nemlig forbudt for helsens skyld i svært mange av verdens land. Men selv om vi vet at luftforurensning fra fossilt brensel også er med på å drepe millioner av mennesker hvert år, er det fortsatt tusenvis av annonser for billige flyreiser, cruise og bensinbiler som prøver å prikke til vår indre handlelyst.

Nå kan en endring være på vei etter at en Europeisk storby har valgt å gjøre noe med det.

Nå leder den nederlandske byen Haag an i en helt ny måte å tenke på. Byen har gjort det ulovlig å annonsere for fossilt brensel, skriver nettstedet Verdens Bedste Nyheter.

Fjerner reklame for fly og biler
Fra januar neste år forsvinner annonser for blant annet flyreiser, bensin-, hybrid- og dieselbiler, cruise og olje- og gasskjeler fra bussholdeplasser, reklametavler og bygninger i Haags gater.

"Det er viktig, fordi fossil reklame både bidrar til å øke forbruket vårt og til å skape en kultur der det er normalt og akseptabelt å ha et forbruk med høyt klimaavtrykk", sier Femke Sleegers. Hun er koordinator for den nederlandske organisasjonen Reclame Fossielvrij, som kjemper for et forbud mot fossilreklame.

"Forbudet vil gjøre det mindre normalt å kjøpe produkter med høyt klimaavtrykk", vurderer hun og fortsetter:

"Alle vet at tobakksreklame er forbudt fordi det er dårlig for oss. Når reklame for fossilt brensel også er forbudt, får det folk til å tenke: Ok, fossilt brensel er faktisk dårlig for oss også. Så det vil ha samme effekt."

Dette er forbudt
Annonseforbudet omfatter flyreiser, cruise, olje- og gasskjeler samt bensin-, hybrid- og dieselbiler. Klimaskadelige produkter som klær, kjøtt og plastprodukter er fortsatt tillatt å annonsere.

Det vil være forbudt å annonsere for fossilt brensel i offentlige rom. Det vil si ved bussholdeplasser, i kollektivtrafikken, på bygninger, reklametavler og stillaser på byggeplasser. På den annen side har butikker fortsatt lov til å annonsere produktene sine. Dette betyr for eksempel at hvis du har et reisebyrå, kan du fortsatt slenge reklame for billige flyreiser i butikken din.

Flere vurderer å gjøre det samme
Det er ikke bare i Haag at fossilreklame snart vil bli en saga blott.

I Toronto i Canada og Graz i Østerrike er forbud mot reklame for fossilt brensel på tegnebrettet, og her og i mange andre byer brukes Haags forbud som en inspirasjonskilde, ifølge Femke Sleegers.

Andre byer har også forsøkt å begrense reklame for produkter med høyt klimaavtrykk. I Edinburgh i Skottland har du ikke lenger lov til å annonsere for flyselskaper, flyplasser, bensin- og dieselbiler og cruise, og den nederlandske byen Haarlem har for eksempel forbudt reklame for kjøtt, som også er en enorm klimasynder.

I nasjonal målestokk er det bare Frankrike som har droppet de miljøskadelige reklamene. Det gjorde de i 2022. Kritikere har imidlertid sagt at forbudet ikke går langt nok. For eksempel er naturgass ikke inkludert, og fossilselskaper kan fortsatt sponse store arrangementer.

Men hva er det som gjør Haag-forbudet så spesielt?

"De fleste andre forbud er basert på kontrakter. Dette betyr for eksempel at privateide nettsteder fortsatt kan publisere fossilannonser hvis de ønsker det. Men i Haag er forbudet skrevet inn i loven, og loven gjelder for alle innenfor bygrensene. Så fra januar blir det ingen fossilreklame i hele byen i det hele tatt", forklarer Femke Sleegers.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.