Antallet taxiløyver i Norge økte betydelig etter at kravet om tilknytning til en taxisentral og bruk av taksameter ble fjernet i 2020. Ifølge SSB steg antallet løyver fra rundt 9000 i 2020 til over 17.000 i 2023, før en nedgang til 14.000 etter at kravet om sentraltilknytning ble gjeninnført i september 2024.
I 2023 omsatte taxibransjen for omtrent 9,8 milliarder kroner, noe som gjør den til en viktig sektor for skatteinntekter.
Fokus på digitale plattformer
Med en stadig større del av økonomien som flyttes over på digitale løsninger, øker også behovet for kontroll. Alle taxisentraler og plattformselskaper som formidler taxitjenester i Norge – både norske og utenlandske – har plikt til å rapportere inntekt og kjørte kilometer til Skatteetaten.
Skatteetaten styrker derfor innsatsen for å kontrollere etterlevelsen i hele bransjen, spesielt blant dem som har hoved- eller biinntekt gjennom digitale plattformer.
Skattemelding og kontroll
For næringsdrivende innen taxinæringen er ingen opplysninger forhåndsutfylte i skattemeldingen. Det betyr at de selv må sørge for å oppgi riktige inntekter og fradrag, uavhengig av hvordan kundene bestiller tjenesten.
Det er mulig å endre skattemeldingen tre år tilbake i tid, men dersom Skatteetaten åpner en kontrollsak før dette gjøres, kan det medføre tilleggsskatt på 20 eller 40 prosent, avhengig av alvorlighetsgraden.
Nye krav for drosjenæringen
Fra 1. september 2024 trådte nye regler i kraft som pålegger alle løyvehavere å være tilknyttet en taxisentral. Disse sentralene har nå ansvar for å samle inn, lagre og rapportere informasjon til offentlige myndigheter, blant annet posisjonsdata for turer og prisinformasjon.
Skatteetatens omfattende kontroller skal sikre at taxinæringen følger regelverket og bidrar til en rettferdig konkurranse i bransjen.