Disse fremmede artene kan forårsake store økologiske og økonomiske skader.
Invasjon via planteimport
Ifølge en pressemelding fra Miljødirektoratet ankom hele 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø til Norge som blindpassasjerer gjennom planteimport i fjor.
Disse organismene skjuler seg i jordklumper, på blader eller i plantenes rotsystemer og kan lett spre seg. Det melder DinSide.
"Overvåkingen vår viser at det er grunn til å være bekymret for antallet insekter og planter som blir med på lasset når planter kommer til norske hagesentre. Her skjuler det seg arter som vi absolutt ikke vil ha i Norge", sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i pressemeldingen.
Problematisk artsmangfold
Blant de inntrengende artene finner vi flere som allerede har vist seg skadelige:
Amerikabartege: Reduserer frøproduksjonen hos bartrær med opptil 70 prosent og truer dermed norske skoger.
Tomatmøll: Et insekt som kan ødelegge norsk tomatproduksjon.
Oxyomus sylvestris: En bille som aldri tidligere er registrert i Norge, men som kan ha ødeleggende effekter.
Kulegråurt: Et raskt spredende ugress som konkurrerer ut lokale arter.
Alvorlige konsekvenser
Importerte fremmede arter kan fortrenge norsk flora og fauna, skade avlinger og endre hele økosystemer. Flere av disse artene er dårlig kartlagt, noe som gjør det vanskelig å vurdere risikoen før de allerede har etablert seg.
"Vi har også funnet mange arter som vi har for lite kunnskap om i dag. Det gjør at det er vanskelig å på forhånd vite hvilke arter som kan bli problematiske om de etablerer seg i Norge", sier Hambro.
Bekjempelse og forebygging
For å bremse innføringen av fremmede arter vurderer Miljødirektoratet og Mattilsynet strengere reguleringer for planteimport. Forslag inkluderer:
Forbud mot import fra områder med høy risiko.
Strengere tester og overvåking av planter med jordklumper.
Miljødirektoratet gir også noen råd til privatpersoner for å bidra til å begrense spredningen:
Kjøp norske planter når det er mulig.
Unngå planter med jordklumper fra utlandet.
Rapporter uvanlige planter eller dyr til Miljødirektoratet.
En kamp mot klimaendringene
Med klimaendringer vil risikoen for at fremmede arter sprer seg øke ytterligere. Derfor haster det med å sette i verk tiltak.
"Tiltakene våre er avgjørende for å begrense innførselen av fremmede skadelige arter og beskytte norsk natur", sier Hambro.
Miljødirektoratets arbeid er avgjørende for å redusere innføringen av skadelige arter og sikre en bærekraftig framtid for norsk natur.