Slår alarm om norske svømmehaller

15/08/2024 21:01

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forholdene i norske svømmehaller hvor undersøkelser viser nedsatt lungefunksjon hos svømmere får lege til å slå alarm.

Problemet som lege Tonje Reier-Nilsen fra Olympiatoppen har avdekket blant norske svømmere, har gjort henne bekymret. Tester hun har utført på svømmere før og etter trening, har vist at noen utøvere har opplevd opptil 50 prosent redusert lungefunksjon etter svømmeøkter.

Mange svømmere får astma
Dette, sammen med den høye forekomsten av astma blant svømmere, har fått henne til å slå alarm om forholdene i norske svømmehaller.

"Jeg har sjelden sett en så stor innsnevring i luftveiene i noen annen setting før", sier hun til NRK.

En upublisert studie fra Norges idrettshøgskole viser at 30 prosent av norske svømmere i alderen 12–14 år har anstrengelsesutløst astma, og andelen øker med alderen. Det understrekes også at mange svømmere slutter tidlig på toppnivå uten kjent grunn, noe forskerne mener kan ha sammenheng med inneklimaet i svømmehallene.

Luftkvaliteten rett over vannflaten i svømmehallene, hvor svømmere puster inn gasser dannet av klor og organisk materiale, pekes ut som hovedproblemet.

Pusteproblemer
Mange svømmere, inkludert landslagssvømmer Markus Lie, har rapportert om ubehag og pustevansker under trening, og Lie har personlig opplevd episoder der han har slitt med å puste etter konkurranser.

Lie forteller at han ofte opplever at ynge gutter og jenter må få pustehjelp under stevner fordi luftkvaliteten bidrar til at man føler at man ikke får puste.

"Jeg hadde aldri sett for meg dette på forhånd", sier Reier-Nilsen i Olympiatoppen til NRK.

Nå slår hun og andre eksperter alarm om forholdene i norske svømmehaller og effekten det kan ha på helsen til utøverene.

Forskriftene er forsinket
Lege og forsker Trine Stensrud ved NIH mener det er nødvendig med grundigere undersøkelser av sammenhengen mellom inneklima i svømmehaller og luftveishelse. Ventilasjonssystemene i svømmehallene har tradisjonelt vært utformet for å beskytte bygningen mot fuktighet, men dette har ført til dårlig luftkvalitet for svømmerne.

"Internasjnale undersøkelser viser opp mot 60-70 prosent av svømmere har svært overømfintlige luftveier. Det er en kjent karakteristika ved astma", sier Stensrud.

Seniorrådgiver Bjørn Aas i Cowi peker på at myndighetene har ansvar for å lage regler som beskytter både ansatte og brukere av idrettsanlegg. Han understreker at det er behov for å få mer frisk luft ned til vannflaten i svømmehallene for å bedre prestasjonen og helsen til svømmerne.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at arbeidet med å revidere bassengforskriften er forsinket, men at det skal prioriteres fremover.