Ti-åring skadet av pyro på fotball-tribunen

02/09/2024 17:58

Yvonne

Nyheter
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
I helga ble en gutt på ti år skadd i øret og på armen etter å ha kommet i kontakt med et bluss på tribunen under en fotballkamp.

"Fotball skal være glede og lidenskap, og det er veldig trist at en ung person har blitt brannskadet som resultat av uvettig bruk av pyro."

Det sier Nils Fisketjønn som leder konkurranseavdelingen i Norges Fotbakk Forbund til NRK.

Familie-arrangement
Det var under helgens kamp mellom Rosenborg og Molde at den ti år gamle gutten ble skadet da han kom i kontakt med et bluss. Han var bare et av mange barn som var tilstede som publikum på kampen hvor Rosenborg stod bak en rekke familiearrangementer i forbindelse med kampen.

Det ble brukt bluss på tribunen både før, under og etter kampen på Lerkendal.

Nå kommer politiet med klar beskjed om bruk av pyro under fotballkamper.

Politiet advarer mot bluss
"Det er bare tilfeldigheter at denne tiåringen ikke blir truffet i øyet. Blusset er varmt. Det er ikke noe gøy. Vi må gjøre noe, vi kan ikke bare stå å se på dette. Vi må reagere, sier innsatsleder i politiet, Håkon Jørgensen", til NRK.

Han kan fortelle at det var flere som ble skadet både på kroppen og klesplagg, og han reagerer sterkt på at dette kunne skje på det han omtaler som en familiedag. Han påpeker at pyro er farlig og at politiet har advart mot bruk av nettopp bluss gjentatte ganger.

Klubbene skal selv sanksjonere
Norges Fotball Forbund (NFF) påpeker at myndighetene har gitt dispensasjon i regelverket for bruk av pyroteknikk innenfor trygge rammer i toppfotballen. Dette skal være med å ivareta supporterkultur.

"Men forutsetningen er selvfølgelig at retningslinjene for bruk av pyro blir fulgt, sier Nils Fisketjønn i NFF

NFF følger opp forhold der pyro kastes inn på banen eller at ild og røyk er til hinder for at kamper blir gjennomført.

"Det er klubbene selv som skal følge opp og sanksjonere egne supportere for bruk av pyro på tribunen i strid med retningslinjene", sier han.

Fisketjønn påpeker at det er opp til fotballen selv, og særlig klubbene og supporterne, å forvalte tilliten gitt av myndighetene på en god måte.

En rekke utfordringer
Pyro har skapt flere utfordringer i Eliteserien denne sesongen, blant annet en utsatt kamp på Lerkendal. Denne gangen endte det med kroppslig skade.

"Pyro på tribunen kan være stemningsskapende, men når det ikke skjer i trygge rammer er det noe vi ikke kan tolerere. Vi kan ikke akseptere at noen blir skadet på kamp. Det skal alltid være trygt å være tilskuer på Lerkendal, sier daglig leder i Rosenborg Tore Bjørseth Berdal til NRK.

Politiet skriver på X at de ser nærmere på flere tilfeller fra kampen på Lerkendal: