LEGO er ikke bare verdens største leketøysprodusent, det er også et av Danmarks største flaggskip på internasjonalt nivå.
Og når du har et stort milliardselskap som LEGO, er det viktig å opprettholde omdømmet og merkevaren din.
Derfor er det en stor seier for LEGO at de nettopp har vunnet en viktig rettssak mot en nederlandsk entreprenør som bygger og selger LEGO-tog. Saken handler om krenkelse av varemerkerettigheter, og dommeren har nå pålagt den nederlandske mannen å stoppe virksomheten.
Dette er skrevet av Nu.nl.
Bygget funksjonelle tog fra LEGO klosser
Den nederlandske entreprenøren, som driver HA-klossbedriften, har spesialisert seg på å bygge ekte tog med LEGO-klosser og selge dem videre. Han har to dager på seg til å slutte å selge og må også overlevere alle salgstallene sine til LEGO.
Dersom han ikke overholder dommen, risikerer han en bot på 1000 euro per dag, samt ytterligere 500 euro per solgt produkt. Han er også dømt til å betale 16.000 euro i saksomkostninger til leketøysselskapet.
Så det som en hyllest
Gründeren ser på LEGO-byggene hans som en hyllest til det populære leketøyet og trodde han fulgte reglene ved å selge kreasjonene sine. "Jeg trodde jeg solgte varene videre i henhold til reglene," sa han.
Men dommeren var uenig. Fordi han hadde modifisert LEGO-klossene ved å skrive ut nye deler og legge til kulelager, fant retten at han permanent endret utseendet til klossene, noe som er ulovlig.
Dommen understreker viktigheten av å respektere varemerkerettigheter, spesielt når det gjelder produkter fra store selskaper som LEGO. For LEGO er det en seier som sender et tydelig signal om at de vil beskytte sin merkevare og åndsverk mot uautorisert bruk.
Selv om dommen kan virke hard, er den et eksempel på hvordan immaterielle rettigheter håndheves i praksis. For den nederlandske entreprenøren betyr dette en stopp for hans virksomhet og en betydelig økonomisk belastning.