Torsdag skjer det: I Oslo blir det stor markering

23/08/2023 08:30

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Torsdag 24. august, markerer ukrainere over hele Norge sin uavhengighetsdag.

Torsdag den 24. august vil bli brukt til å vise solidaritet med Ukraina som nå kjemper for sin frihet. I Oslo blir det en stor markering utenfor Stortinget og for første gang vil det bli arrangert et eget ukrainsk barnetog på Karl Johans gate. I tillegg til Oslo, blir det også markeringer i 15 andre norske byer. 

Det er Den ukrainske forening i Norge, Norsk-ukrainsk venneforening og Ukrainas ambassade i Norge som står for arrangementet. I år vil det for første gang i historien bli arrangert et eget ukrainsk barnetog og arrangørene håper mange vil møte opp for å støtte de ukrainske barna. 

-24. august er Ukrainas uavhengighetsdag og en veldig viktig dag for oss ukrainere. I år er dagen spesiell fordi det også er halvannet år siden Russlands brutale angrep på vårt fredelige land. Siden krigens start har tusenvis av uskyldige mennesker blitt drept og millioner er blitt tvunget på flukt. Ukraina bombes daglig, og deler av landet ligger i ruiner. Det vil bety mye for oss, om mange bruker denne dagen til å markere sin motstand mot Russlands grusomme krigføring, terror og folkemord i Ukraina, sier Yuliya Haugland i Den ukrainske forening i Norge.

På arrangementet vil blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt, leder av utenrikskomiteen Ine Marie Eriksen Søreide og Oslos ordfører Marianne Borgen, delta. 

Arrangementet over hele landet

Ukrainas uavhengighetsdag (День Незалежності України) er til minne om da det Ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, vedtok landets Uavhengighets-erklæring i 1991. I tillegg til Oslo vil Ukrainas uavhengighetsdag bli markert i Lillestrøm, Jessheim, Raufoss, Larvik, Kristiansand, Lyngdal, Egersund, Stavanger, Sandnes, Stord, Bergen, Os, Sunndalsøra, Ålesund og Kirkenes.

Program og praktisk informasjon i Oslo

Kl. 17.00-17.45 Ukrainsk barnetog 

Det vil gå fra Stortinget til Slottsplassen (Balustrader Trappen) og tilbake. Ordføreren i Oslo Marianne Borgen og Ukrainas Charge d'affaires Liliia Honcharevych deltar. Det blir musikk med Rotnes skolekorps og Nittedal og Hakadal Janitsjar.

Kl. 18.00 – 18.45 Demonstrasjon på Eidsvolls plass utenfor Stortinget

Det blir holdt taler og appeller fra utenriksminister Anniken Huitfeldt og andre norske politikere, arrangører, Ukrainas ambassade i Norge, ukrainske ungdommer og ukrainske forsvarere, samt vakre musikkinnslag ved «Folkemelodi». 

Kl. 18.45 – 19.15 Solidaritetsmarsj til Ukrainas plass

Solidaritetsmarsj til Ukrainas plass som ligger i krysset mellom Drammensveien og Leiv Eirikssons gate. Her avsluttes solidaritetsmarkeringen med taler fra støtteorganisasjoner og musikk. Arrangementet støttes av en rekke partier og organisasjoner. En oppdatert oversikt finnes på Facebook