Turister fanget under isen

26/08/2024 08:10

Yvonne

Nyheter
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
En er død, en er skadet og to er fortsatt savnet etter at en ishule kollapset over en gruppe turister på Island.

Den rå og ofte brutale naturen på Island tiltrekker tusenvis av turister hvert år, og mange tar turen til de majestetiske isbreene for å oppleve naturens krefter på nært hold.

Når vann graver seg gjennom breen, dannes det ishuler, eller isgrotter, og det er populært å ta med turist-grupper for å oppleve disse på nært hold.

Vatnajökull er Islands største isbre. Det meste av breen ligger mellom 1000 og 2000 meter over havet. Det var på en av brearmene til denne isbreen, Breiðamerkurjökul, at den voldsomme ulykken skjedde.

Ble fanget av isen
Søndag kveld kollapset en ishule da en gruppe på 25 turister besøkte isbreen sørøst på Island.

De fleste stod utenfor hulen da isen raste, men fire ble truffet. En av de fire ble bekreftet omkommet på stedet, mens en annen ble fraktet til sykehus. To er fortsatt savnet under isen.

Vanskelig redningsarbeid
En stor redningsaksjon ble satt i gang søndag etter at man fikk melding om ulykken, ifølge kringkasteren RUV. Rundt 100 personer deltok da i arbeidet.

Flere helikoptre og spesialtrente redningsfolk ble sendt til stedet for å bistå i redningsaksjonen, men arbeidet var utfordrende og det var vanskelig å få det riktige utstyret frem til ulykkes-stedet.

Politiet opplyser at de ikke har hatt kontakt med de to savnede personene.

Søndag kveld ble redningsarbeidet innstilt fordi det var for vanskelig og farlig å fortsette i mørket, men det fortsetter mandag.