Vulkanutbrudd på Island: Befolkningen bes om å evakuere

23/08/2024 10:00

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Koen Swiers / Pexels
Nytt utbrudd på Island.

En ny vulkan har hatt utbrudd i Grindavík på Island, og myndighetene har umiddelbart erklært unntakstilstand, melder det islandske mediet Ruv samt Meteorologisk institutt.

Utbruddet, som skjedde kort tid etter klokken 21 torsdag kveld, er det niende på litt over tre år og det sjette innenfor de siste åtte månedene, ifølge MBL. Det skriver VG.

Området hvor vulkanen har hatt utbrudd, er det samme som tidligere i år, og evakueringen ble straks satt i gang. Sivilforsvaret og Meteorologisk institutt har sendt representanter til området for å overvåke situasjonen fra luften.

Gjester på "Den Blå Lagune" evakuert
"Folk ventet på dette utbruddet", sier vulkanolog Þorvaldur Þórðarson ifølge Ruv.

Evakueringen av området nærmer seg fullførelse, rapporterte RUV klokken 23.50. Blant de evakuerte er 1300 gjester og ansatte fra Den blå lagune, opplyser markedssjef Helga Árnadóttir til NTB. De evakuerte har enten blitt innlosjert på alternative hoteller eller har reist hjem.

Naturkatastrofeekspert Sigríður Kristjánsdóttir fra det islandske meteorologiske kontoret antyder at utbruddet kan være i en vekstfase.

Sivilforsvaret har bedt folk om å holde seg unna og ikke forsøke å observere utbruddet, da deres hovedfokus er å beskytte befolkningen i Grindavík.

Bakken åpnet seg som en glidelås
RUV-reporter Þorgils Jónsson beskriver scenen som om bakken åpner seg som en glidelås. Benedikt Ófeigsson fra Meteorologisk institutt sammenligner utbruddet med de to foregående, og rapporterer at sprekken i bakken er omtrent 1,5 kilometer lang, og den strekker seg både mot nord og sør.

Selv om det fortsatt pågår seismisk aktivitet ved den nordlige delen av magmatunnelen, er lavastrømmen på rask vei mot veien Grindavíkurvegur og området Svartsengi.

Det er positivt at forsvarstiltakene rundt Grindavík er styrket, men situasjonen er fortsatt kritisk, ifølge Benedikt.

I desember opplevde Grindavík et større vulkanutbrudd etter at det hadde blitt advart om fare siden november. Store sprekker dannet seg i bakken som følge av jordskjelv, og en underjordisk magmatunnel beveget seg under området, noe som til slutt resulterte i utbruddet.