Utforsk norske fyr – rett fra stua

03/02/2025 11:01

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
Nå kan du oppleve innsiden av flere norske fyr uten å måtte reise dit selv. Du kan faktisk besøke 19 fyrstasjoner og én fyrlykt digitalt – og flere er på vei!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Opplev fyrene fra sofakroken
Har du noen gang lurt på hvordan det ser ut inne i et fyr? Nå har Kystverket og Kystverkmusea gjort det mulig å utforske disse historiske bygningene uten å forlate hjemmet.

"På fyr.kystverket.no kan du med noen enkle klikk rusle rundt i fyrene på mobilen, nettbrettet eller PC-en – enten du slapper av hjemme eller er på farten," forteller spesialrådgiver i Kystverket Fridtjof Wangsvik.

Besøkene kan gjøres i ditt eget tempo, eller du kan følge en guidet tur som tar deg gjennom rommene. I tillegg er det tilgjengelige 3D-modeller av eksteriøret på noen av fyrene.

Fem nye fyr lagt til – flere på vei
Blant de nyeste fyrstasjonene som er digitalisert finner vi:

  • Myken (Nordland)

  • Kaura (Trøndelag)

  • Terningen (Trøndelag)

  • Hellisøy (Vestland)

  • Geitungen (Rogaland)

I tillegg er Villa fyr (Flatanger) og Kjeungskjær fyr (Ørland) snart tilgjengelige digitalt.

"Arbeidet tar tid, men fortsetter jevnt og trutt. Vi må ta hensyn til vær, lys og hekkesesong, men planen er å få med fyr fra hele landet," sier konservator Frode Pilskog i Kystverkmusea.

Fyrene som kulturminner
Mange av fyrene som er digitalisert representerer ulike tidsepoker og arkitektoniske stilarter:

"Vi har lagt inn både steintårn som Jomfruland og Villa, støpejernstårn som Hellisøy og Kaura, og betongfyr som Terningen og Geitungen," forklarer Pilskog.

Noen av fyrene har en spesiell historie, som Myken og Skalmen, hvor fyrfamiliene bodde i et bolighus med fyrlykten på taket. På Villa fyr ble det opprinnelig brukt kullbluss, mens Nordøyane fyr har gjenbrukt linsen fra Villa.

En digital tidskapsel
Dokumentasjonen gir et realistisk bilde av hvordan fyrene ser ut i dag – med både sjarm og slitasje.

"Hvert digitalt fyr blir en usminket tidskapsel, som viser fyret akkurat slik det var den dagen vi dokumenterte det," sier Wangsvik.

Digitaliseringen er også et viktig verktøy for Kystverket:

"Modellene gir oss nøyaktige målinger som kan brukes i vedlikehold og restaurering. I noen tilfeller kan vi til og med unngå kostbare anbudsbefaringer," forklarer han.

Selv om ingenting kan erstatte å besøke et ekte fyr, gir denne løsningen flere muligheten til å bli kjent med de ikoniske byggverkene langs kysten.

Så hvorfor ikke ta en digital fyrtur i dag? Besøk fyr.kystverket.no og se selv!

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Mange har gjort det feil hele livet: Disse matvarene skal ALDRI fryses Mange er ikke klar over det - men det kan få helsemessige konsekvenser.