Viaplay slår alarm: Dette må stoppes nå

03/09/2024 18:00

Sofie

Nyheter
Foto: monticello / Shutterstock
Foto: monticello / Shutterstock
"Det er samfunnsskadelig."

Rundt 300.000 norske husstander benytter seg av ulovlige IPTV-tjenester, ifølge estimater. Viaplay presser på for mer omfattende tiltak for å bekjempe dette problemet og understreker viktigheten av hastverk.

"Jeg kan ikke få sagt det nok. Det er samfunnsskadelig" sier Kenneth Andresen, Viaplays norgessjef, til NTB.

Andresen er særlig bekymret over hvordan ulovlige IPTV-løsninger påvirker sportsrettigheter, et område hvor Viaplay har betydelig investering.

Med Premier League i gang ønsker Andresen at det rettes mer oppmerksomhet mot ulovlig IPTV-bruk.

– Når mange nok gjør det, har det en ganske stor samfunnsbetydning. Det er mange penger som går til steder der du virkelig ikke vil at de pengene skal havne, forteller han.

Interpol har tidligere knyttet ulovlig IPTV-strømming til organisert kriminalitet. Andresen påpeker at pengene som genereres kan finansiere vold, narkotika og andre kriminelle aktiviteter. "Vi må begynne å forstå sammenhengen," sier han.

En undersøkelse fra Velgekte, en kampanje i regi av blant annet Patentstyret og Kultur- og likestillingsdepartementet, viser at omtrent en tredjedel av de spurte synes det er greit å bruke ulovlige tjenester for å spare penger.

Andresen hevder at minst 300.000 norske husstander strømmer TV ulovlig, et tall som har vært stabilt mellom 2023 og 2024 ifølge Mediavision.

"Det er jo et sjokkerende høyt tall," uttaler Andresen.

Mediavision-rapporten, som ble publisert i mai, avdekket at 84 % av brukerne av ulovlige IPTV-tjenester har sagt opp sine lovlige abonnementer. Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery uttrykker bekymring over situasjonen.

"Jeg er bekymret over at så mange synes det er greit å ty til ulovlig strømming. Slike tjenester er med på å ødelegge økonomien til alle som lever av å lage kreativt innhold, skriver kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en epost til NTB.

Viaplay jobber aktivt med myndighetene for å øke innsatsen mot ulovlig strømming.

Han mener det er viktig å handle raskt og foreslår at arbeidet med å utvikle nye regulatoriske rammer må intensiveres for å kunne håndtere problemet mer effektivt.

Når det gjelder økonomiske tap, ønsker ikke Andresen å spesifisere beløpet, men han anslår at det dreier seg om "flere milliarder" i det norske markedet.

Regjeringen vurderer ytterligere tiltak

Kulturdepartementet bekrefter til NTB at de skal gjennomgå data fra Velgekte-undersøkelsen for å finne effektive måter å formidle målrettet informasjon på. Jaffery understreker behovet for en holdningsendring og nevner at det vurderes ytterligere reguleringstiltak.

Denne diskusjonen foregår i samarbeid med flere rettighetshavere og aktører innen kringkastingssektoren, sier Jaffery. Hun legger til at regjeringen er åpen for forslag fra Viaplay og andre aktører om hvilke tiltak som bør implementeres.