Okinawa i Japan, Sardinia i Italia, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Hellas og Loma i California er steder hvor folk ser ut til å ha stålsatt helse. Hemmeligheten ligger i sunne vaner, som selvfølgelig inkluderer både trening og et sunt kosthold.
Vi har alle hørt uttrykket at "vi er hva vi spiser". Felles for disse områdene er plantebasert kosthold, måtehold og den gode vanen med å drikke et glass vin om dagen. Det hele trenger derfor ikke være så surt. Det er i hvert fall de færreste som ikke kan se det positive i å ta et glass vin hver dag.
En oppskrift som er felles for alle områdene nevnt i Dan Buettners bok, skaperen av dokumentaren 'To Live to 100 Years: The Secrets of the Blue Zones', er linsesuppe.
Denne belgfrukten er en vanlig matvare i de blå sonene av flere gode grunner. Det er billig, lett tilgjengelig og sunt. En kopp kokte linser har omtrent 18 gram protein, i tillegg til å være fylt med fiber, antioksidanter og jern. Det betyr at det er god grunn til å innta linser – og også i form av en suppe.
I Buettners kokebok 'The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People' er det en versjon du enkelt kan lage. Ønsker du å prøve deg på dette finner du under både ingrediensene og en kort forklaring på hvordan du tilbereder maten.
Ingredienser:
500 gram linser
1 liter grønnsaksbuljong
2 tomater
1 middels stor hakket løk
2 mellomstore gulrøtter, skrelt og hakket
2 mellomstore røde poteter, skrelt og i terninger
2 laurbærblader
½ teskje salt
Finhakket gressløk til pynt
Litt olivenolje
Slik gjør du det:
Fordel linsene på en stor stekeplate. Bland dem med buljong, tomater, løk, gulrøtter, poteter, laurbærblader og salt i en stor kjele. Kok den på lav varme. La linsene koke til de er møre – ca 45 minutter. Fjern laurbærbladene. Hell suppen i boller. Pynt med gressløk og litt olivenolje.