Juleaften nærmer seg: Denne tradisjonelle riskremoppskriften vil få julegjestene dine til å elske deg

08/12/2023 12:00

Emma

Oppskrifter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Sjelden debatteres noe mer enn riskrem på juleaften. Derfor kommer vi nå til unnsetning og gir deg oppskriften på en tradisjonell riskrem.

Riskremen også kjent som risalamande og ris à l'amande, er en tradisjonell dessert som serveres til julemiddag og julebord. Den består vanligvis av risgrøt blandet med pisket krem, sukker, vanilje og hakkede mandler og serveres kald med enten varm eller kald kirsebærsaus.

Det finnes mange forskjellige versjoner av riskrem, og mange prøver å gi den en liten vri hvert år. Nedenfor har vi imidlertid sørget for å holde den helt "ren", og du får derfor et bud på en perfekt "tradisjonell" riskrem.

Oppskrift på en tradisjonell riskrem

Ingredienser
Risgrøt:
  • 1 dl (ca. 75 g) grøtris (kort, rund ris)

  • 2 dl vann

  • 1 liter melk

  • 1 kns. salt

Riskrem:
  • Den ferdigkokte risgrøten

  • 2 dl kremfløte

  • 50-75 g sukker (juster etter smak)

  • Kornene fra 1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker

  • 50-100 g hakkede mandler (kan justeres etter preferanse)

  • 1 hel mandel (til mandelgaven)

Tilbehør:
  • Kirsebærsaus (kan kjøpes ferdig eller laget fra bunnen av)

Fremgangsmåte
  1. Lag risgrøten: Start med å koke grøtrisen med vann i en tungbunnet panne. Når vannet er nesten absorbert, tilsett melk og salt. La grøten småkoke under lokket på lav varme i ca 35-45 minutter. Rør av og til for å forhindre at grøten brenner. Når grøten er ferdig, la den avkjøles helt.

  2. Forbered mandlene: Mens grøten avkjøles, hakk mandlene grovt (unntatt hele mandelen). Hvis du foretrekker det, kan mandlene blancheres først slik at huden lett kan fjernes.

  3. Lag risala-mannen: Når risgrøten er avkjølt, visp kremen til pisket krem. Vend forsiktig pisket krem, sukker, vaniljekorn (eller vaniljesukker) og hakkede mandler i grøten. Spar hele mandelen til sist.

  4. Tilsett hele mandelen: Rør hele mandelen inn i risala-mannen. Det er tradisjon at den som finner mandelen vinner en mandelgave.

  5. Servering: Server riskremen kald med varm eller kald kirsebærsaus.

Tips
  • Riskrem kan tilberedes dagen før og oppbevares i kjøleskapet, noe som ofte gjør smaken enda bedre.

  • Hvis du lager din egen kirsebærsaus, kan du justere sødmen og tykkelsen etter smak.

OBS: Denne oppskriften forventes å kunne mette mellom 4 og 6 personer.

Hvor kommer riskremen opprinnelig fra?

I Norge kaller vi desserten for riskrem, men det originale navnet er faktisk "risalamande" er basert på det franske 'riz à l'amande', som betyr 'ris med mandler', og desserten har faktisk dansk opprinnelse.

Risalamande (riskrem) ble opprettet på slutten av det 19. århundre og ble populær da risgrøten ble mer vanlig. Imidlertid var det først etter andre verdenskrig at risalamande opplevde en økning i popularitet og ble fremhevet som en "spare" dessert: tilsetning av pisket krem (som var lett tilgjengelig) til den fortsatt ganske dyre risen gjorde at risen varte lenger. For å minimere kostnadene ble risalamande ofte laget uten mandler i denne perioden. 

I Sverige heter denne retten ris à la Malta, som er en forvanskning av det danske navnet. Vanligvis er den laget av kjølt rester av rispudding, pisket krem, sukker og vanilje, med eller uten mandler. Ifølge tradisjonen forventes personen som finner en skjult mandel i desserten å gifte seg før neste jul. En variant med terninger av appelsiner kalles apelsinris. Retten serveres oftest med enten en glatt juice, syltetøy eller halvtinte frosne bær.

I Finland kalles retten maltesisk riisi. Vanligvis er den laget av kjølt rester av rispudding, pisket krem, sukker og vanilje, med eller uten mandler. Ifølge tradisjonen er personen som finner en skjult mandel i dessert veldig heldig gjennom hele året. I Finland kan den serveres med puré laget av bringebær (eller til og med tyttebær) eller rosinkompott.

PS: Ikke glem å gjemme mandelen i skålen, da unngår du dårlig stemning

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Katt og støvsuger går viralt: Morsom video sett 23 millioner ganger En video av en katt som nysgjerrig undersøker en støvsuger har gått amok på sosiale medier, for å si det mildt.