Ble hyllet for kjønnsskiftet: Nå kalles hun bølle

23/08/2024 19:58

Yvonne

Sport
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Caitlyn Jenner ble hyllet da hun skiftet kjønn, men nå har hun fått LGTB+ miljøet på nakken.

Caitlyn Jenner er ikke bare verdens mest kjente transkvinne. Hun er også innehaver av en OL-gullmedalje fra 1976. Da hun byttet kjønn fra mann til kvinne for snart et tiår siden, trodde alle at transkjønnede idrettsstjerner hadde fått ny talsperson. Men de tok skammelig feil.

Nå skaper hennes uttalelser sterke reaksjoner og debatt.

De siste årene, senest under OL i Paris i sommer, har debatten om transpersoners rettigheter til å delta i kvinneidrett blusset opp over hele verden.

Kjemper for biologiske kvinner
Før Jenner ble kjent i hele verden fra realityserien The Kardashians, het hun Bruce Jenner og var et amerikansk sportsidol. Da hun skiftet kjønn som 65-åring, forventet mange at hun skulle ta på seg rollen forkjemper for transpersoners rettigheter innenfor idrettens verden. Men det motsatte har skjedd.

I forrige uke ble hun spurt av tv-stasjonen Fox om sin mening om at staten Minnesota har vedtatt en lov som gjør staten til et lovlig fristed for unge mennesker som kommer og ønsker operasjoner og hormonbehandling som en del av et kjønnsskifte.

"Jeg prøver å beskytte og støtte kvinner i sportens verden," sa hun i intervjuet og utdypet at hun mente kvinnelige idrettsutøvere som er fysisk født som kvinner, skriver avisen Berlingske

Handler om rettferdighet
Det er ikke første gang Jenner kommer med lignende uttalelser. Tidligere i år ga hun sin støtte da Nassau County i New York forbød kvinnelige idrettslag med transkjønnede idrettsutøvere å bruke fylkets offentlige fasiliteter.

"La oss stoppe det mens vi kan," sa Jenner den gang.

I 2023 startet hun «Fairness First» – en bevegelse som har som mål å opprettholde kvinneidrett for biologiske kvinner og bekjempe det Jenner kaller «radikal kjønnsideologi» .

«Dette er et spørsmål om rettferdighet. Dette er grunnen til at jeg er imot at biologiske gutter som er transpersoner konkurrerer i jenteidrett på skolene. Det er bare ikke rettferdig", har Jenner tidliger uttalt til TMZ.

Reaksjoner
«Forræder», «skuffende» og «mobber» var ordene fra de tidligere rosende stemmene som nå var mot henne.

"Det er nedslående å være vitne til at noen som har opplevd utfordringene med å bli marginalisert, aktivt bidrar til undertrykkelse av andre i samme situasjon", sa David Kilmnick, leder av The LGBT Network i New York, ifølge NBC i mars.

Selv er ikke Jenner redd for rekasjonene og skriver selv på X at hun gjerne påtar seg å være talsperson for at biologiske menn ikke skal konkurrere mot kvinner i sport.