Bokseforbund angrer etter kontroversiell bokser vinner OL

13/08/2024 13:05

redaktion

Sport
Foto: Shutterstock
En e-post-lekkasje viser at ledere i den internasjonale bokseforeningen (IBA) angrer på måten de håndterte kontroversen rundt bokseren Imane Khelifs gull under OL i Paris.

Kontroversen rundt bokseren Imane Khelif under OL i Paris 2024 har nok ikke gått noen forbi denne sommeren. Var hun en bioligisk mann som konkurrerte i kvinneklassen, eller var hun en kvinne med en sjelden diagnose?

Den internasjonale bokseforeningen (IBA) hevdet at kjønnstester viste at Khelif hadde XY-kromosomer, som vanligvis forbindes med biologiske menn. På grunn av dette ble hun tidligere utestengt fra å konkurrere mot kvinner i IBA-arrangementer, noe som førte til stor debatt om hennes deltakelse i OL.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) var imidlertid uenig i IBA's avgjørelse og mente at den var "feilaktig" og "ugyldig." Uenigheten mellom de ulike idrettsorganisasjonene har skapt mye forvirring og sinne, spesielt siden Khelif likevel fikk delta og til slutt vant en gullmedalje.

Nå viser en hemmelig e-post utveksling at toppene i IBA angrer på sin utmelding.

Den 25 år gamle Imane Khelif tapte ikke en eneste runde i løpet av sine OL-kamper, og utklasset alle sine rivaler, noe som gjorde henne til den første algeriske kvinnen som vinner OL-gull i boksing.

"Jeg er fullt kvalifisert til å delta i denne konkurransen. Jeg er en kvinne som enhver annen kvinne. Jeg ble født som kvinne, jeg har levd som kvinne, og jeg har konkurrert som kvinne. Det er ingen tvil om det. Det finnes fiender av suksess – det er det jeg kaller dem. Dette gir også min suksess en spesiell prøve på grunn av disse angrepene", sa hun til pressen ta hun hadde fått gullmedaljen rundt halsen.

Kjønns-kontroversen fortsetter
Den internasjonale bokseforeningen (IBA) har skapt kontrovers under OL i Paris ved å hevde at kjønnstester på den algeriske bokseren Imane Khelif og den taiwanske bokseren Lin Yu-ting viser at de "er menn." Etter at den italienske bokseren Angela Carini trakk seg fra kampen etter bare 46 sekunder, med påstand om at hun aldri hadde blitt slått så hardt før, ble det kastet brennstoff på bålet med IBA og Den internasjonale olympiske komité (IOC) i strid med hverandre.

IBA har i en uttalelse hevdet at de ikke hadde til hensikt å bruke Khelif som et politisk verktøy, men uttrykker nå stor anger over at hun i det hele tatt fikk lov til å konkurrere

Den lekkede e-posten viser at IBA angrer på at de måtte ta affære etter at italienske boksemyndigheter klaget før Imane Khelifs første kamp i OL. E-posten fra de italienske myndighetene spurte hvorfor Khelif ble diskvalifisert fra finalen i IBA's verdensmesterskap for kvinner i Delhi i 2023, etter å ha feilet på kvalifiseringsreglene.

IBA hevder at denne e-posten utløste hele kontroversen og understreker at de ikke hadde noen intensjon om å ta opp temaet igjen, ettersom saken ble avsluttet med diskvalifikasjonen av både Khelif og en annen bokser fra alle IBA-arrangementer.

Videre kritiserer IBA Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å ha ignorert problemet til tross for at de ble informert om utviklingen skriftlig. IBA uttrykker bekymring for sikkerheten til de kvinnelige bokserne, og mener at konkurranse mot ikke-kvalifiserte utøvere er både utrygt og urettferdig

Nå som Khelif har vunnet gull i OL, beklager IBA at en av de kvinnelige bokserne deres ble fratatt muligheten til å feire seieren.

Nå spekulerer mange på om boksing vil bli fjernet fra OL-programmet i 2028.