Transkjønnet sprinter stiller til start - møter stor motstand

27/08/2024 07:00

Yvonne

Sport
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Transkjønnet sprinter deltar i de paralympiske leker etter kjønnsskifte til tross for stor motstand fra konkurrentene. Har tidligere vunnet i manneklassen.

Nå starter Paralympiske leker i Paris, men en kontroversiell sak har allerede nådd overskriftene.

Valentina Petrillo blir, så vidt man vet, den første transkjønnede deltakeren i de paralympiske leker som starter i Paris om noen uker. Hun har tidligere vunnet nasjonale mesterskap i den mannlige kategorien, og det har skapt en voldsom debatt.

Nå protesterer flere av hennes konkurrenter som mener at hun ikke burde få delta i kvinnekonkurranser.

Den kjønnsdebatten som nettopp har rast under OL, ser ut til å fortsette under de paralympiske lekene i Paris.

Under OL handlet det om to boksere som muligens har mannlige kjønnskromosomer, men som deltok i kvinneklassen. Det var ikke snakk om transkvinner, men om kvinner som muligens har variasjoner i kjønnsutviklingen.

Har vunnet som mann
Under de paralympiske lekene dreier kjønnsdebatten seg om en italiensk sprinter.

Valentina Petrillo skal løpe 200- og 400-meterløp under de paralympiske lekene. Hun skal konkurrere i den såkalte T12-klassen, som er for løpere med synshemming.

I motsetning til de nevnte bokserne er Petrillo transkjønnet. Hun er født og vokset opp som mann, men gikk gjennom en kjønnsbekreftende hormonbehandling fra mann til kvinne i 2019, skriver BBC.

Petrillo har tidligere vunnet flere mesterskap i mannekategorien.

Protesterer
I 2021 skrev 30 kvinnelige idrettsutøvere under på et brev til presidenten for det italienske friidrettsforbundet og departementene for likestilling og sport, hvor de stilte spørsmål ved Petrillos rett til å konkurrere i kvinneklassen.

«Petrillos fysiske overlegenhet er så tydelig at det gjør konkurransen urettferdig,» skrev advokat og idrettsutøver Mariuccia Quilleri den gang ifølge BBC.

Nå sier Quilleri ifølge BBC at arrangørene prioriterer «inkludering fremfor rettferdighet», og at forsøkene på å få Petrillo utelukket ikke har lyktes.

Valentina Petrillo vant i 2023 to bronsemedaljer under verdensmesterskapene i parafriidrett. Hun har også vunnet en rekke medaljer ved nasjonale paralympiske konkurranser for menn før hormonbehandlingen.