Stort drama for Magnus Carlsen i sjakk-mesterskap

07/09/2024 10:00

Yvonne

Sport
Kilde: Chess.com
Kilde: Chess.com
Kampen ble midlertidig stoppet etter protester da Magnus Carlsen møtte Hans Niemann i Speed Chess Championship.

Det var knyttet store forventninger til fredagens dramatiske oppgjør mellom sjakk-kongene Magnus Carlsen og amerikanske Hans Niemann i semifinalen i Speed Chess Championship i Paris.

Konkurrentene har ikke møttes siden 2022 da Carlsen anklaget Niemann om juks etter å ha tapt mot ham i Sinquefield Cup, og sistnevnte svarte med å saksøke nordmannen for flere milliarder kroner. I fjor la de ned stridsøksen med en felles uttalelse på chess.com, og åpnet for å kunne møtes igjen i en konkurranse.

Dennehelgen var det første gang at de to møttes ansikt til ansikt siden disputten, og det ble et dramatisk oppgjør med nye anklager, og kampen ble på et tidspunkt stoppet og startet på nytt.

I Speed Chess Championship som for tiden går av stabelen i Paris, sitter spillerne i samme rom, men spillet foregår på en dataskjerm. Motstanderne spiller tre runder. Først i 90 minutter med kontinuerlige partier på 5 minutter +1 sekund per trekk, så i 60 minutter med partier på 3 minutter + 1 sekund per trekk, og til slutt i 30 minutter med partier på 1 minutt + 1 sekund per trekk.

Etter 30 partier fordelt på de tre rundene, kunne Carlsen juble over seieren. Men det var ikke uten dramatikk.

Hevdet at brikken flyttet seg av seg selv
Mot slutten av det femte partiet i den første runden klaget Niemann over at klokkene telte feil, i Carlsens favør.

Det 29. partiet ble stoppet fordi amerikaneren var tydelig frustrert. Han hevdet at skjermen hans gikk i frys og at en av brikkene flyttet seg uten at han selv hadde gjort noe.

"Er det noen som fjernstyrer musen min?", sa Niemann til arrangørene.

Etter en lengre diskusjon ble det 29. partiet startet på nytt.

Carlsen vant til slutt komfortablelt 17,5-12,5.

I finalen søndag skal Carlsen møte Alireza Firouzja.