Forbedre bildet på TV-en: Deaktivering av denne funksjonen gir umiddelbare resultater

25/09/2024 22:00

Sofie

Teknologi
Foto: Shutterstock
Slik kan du enkelt forbedre TV-bildet ditt. Deaktivering av denne funksjonen gir umiddelbare resultater.

Akkurat som det finnes mange forskjellige TV-teknologier på markedet, finnes det også utallige råd om hvordan du kan forbedre bildekvaliteten på TV-en din.

Ett av disse tiltakene gir imidlertid umiddelbart synlige resultater på praktisk talt alle moderne Smart-TVer. Årsaken er en særregel som TV-produsentene skal oppfylle.

Moderne TV-er må bevise at energiforbruket deres fortsatt overholder de nye lovkravene. Dette er imidlertid en standard som er vanskelig å forene med ytelsen til moderne teknologier. Forbrukerne ønsker utmerket bildekvalitet med HDR-formater, som krever høyere lysstyrke og dermed økt strømforbruk.

For at TV-modellene fortsatt skal kunne selges med bedre energiklasser, tar produsentene inn energisparefunksjoner som begrenser strømforbruket. På nesten alle modeller skjer dette imidlertid på bekostning av lysstyrken og dermed bildekvaliteten.

Dårlig bilde? Slå av strømsparingsfunksjonen

Dessverre har mange av de fabrikkinnstilte funksjonene en negativ innvirkning på bildekvaliteten. Men å slå dem av øker strømforbruket betydelig. For eksempel bruker 83-tommers LG OLED C4 ca. 90,2 watt med energisparefunksjonen aktivert, men hele 288,7 watt når den er deaktivert.

Du kan forutse denne forskjellen ved å se på energiklassen for modellen din. Strømforbruket i standard dynamisk område (SDR) avgjør hvilken energiklasse TV-en din tilhører. Dette skriver mediet Inside Digital.

En LG OLED65CS9LA fra 2022 bruker f.eks. rundt 70-85 watt med energisparefunksjoner aktivert. Produsenten oppgir at gjennomsnittsforbruket i SDR er 105 watt, men for å få full bildekvalitet i HDR lander du på ca. 202 watt.

Når du endrer innstillingene ser du umiddelbart en forbedring i bildet. Som TV-eier må du derfor ofte velge: Vil du ha best bildekvalitet, eller vil du spare strøm?

Den automatiske lyssensoren reduserer også lysstyrken

Lyssensoren, som ofte er innebygd i nye Smart-TV-er, tilpasser bildet til lysforholdene i rommet. Dette resulterer imidlertid ofte i et mørkere bilde. Personlig velger mange bevisst mellom ulike innstillinger avhengig av hva de ser.

Ved streaming, hvor kvaliteten ikke alltid er på topp, er det fornuftig å velge et lavere dynamisk område for å spare strøm. For filmer eller seriemaraton med venner og familie kan du slå av energisparefunksjonene for å få den beste opplevelsen.

Hvis du ikke har lyst til å hele tiden justere innstillingene, er det bare å velge en fast løsning: enten den mest strømsparende, den høyeste ytelsen eller en gylden middelvei som passer dine behov.