Mange møter falske profiler på Facebook, Instagram og Twitter: Slik får du øye på dem

03/03/2024 22:00

Sofie

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Internettsvindel er et økende problem.

Sosiale medier som Facebook, Instagram og X (tidligere Twitter) dominerer det digitale landskapet, og det er en kjent sannhet at ikke alle profiler vi møter er ekte.

Bak de polerte profilbildene og noen ganger velartikulerte biografiene lurer ofte svindlere, kledd som gjennomsnittsbrukere eller til og med som dine nærmeste venner, med det eneste formål å lure intetanende ofre.

ESET, et ledende digitalt sikkerhetsselskap, har satt sammen en guideliste med 10 nøkkelindikatorer for å hjelpe brukere med å oppdage disse svindlerne som gjemmer seg bak falske profiler.

  1. Uvanlig bio Biografier på falske profiler er ofte sammensatt av elementer stjålet fra andre steder, noe som skaper en inkonsekvent fortelling. Vær forsiktig med profiler med grammatiske feil, en overflod av emojier eller ordlyd som virker unaturlig eller mekanisk.

  2. «Catfish» På sosiale medier og datingsider skaper svindlere ofte falske identiteter for å innlede et falskt romantisk forhold, for så å be om penger. Start med et omvendt bildesøk for å avsløre dem, og se etter flere advarselsskilt nevnt her.

  3. Uoverensstemmelse mellom følgere og antall følgere selve profilen følger En betydelig ubalanse mellom antall følgere en profil har og de den følger, spesielt på plattformer som Instagram, kan indikere en spamkonto.

  4. Venns profilbilde Svindlere kan prøve å etterligne en venns profil og deretter sende presserende forespørsler om økonomisk bistand for å utnytte tilliten mellom venner. Bekreft alltid slike forespørsler ved å kontakte vennen din via andre kommunikasjonskanaler.

  5. Spam med direktemeldinger Svindlere sender ofte fristende, men falske tilbud og ber om direktemeldinger eller besøk på lyssky nettsteder. Disse profilene er opprettet for å fremme alt fra investeringssvindel til forbrukersvindel.

  6. Det er ikke noe offisielt merke Profiler som utgir seg for å være kjente selskaper eller offentlige personer uten et offisielt bekreftelsesmerke på plattformer som Instagram, Facebook og X vil sannsynligvis være uredelige.

  7. Aktivitet Falske profiler kan ofte gjenkjennes på innleggsmønstrene deres, enten ved å publisere en stor mengde innhold på kort tid eller ved å ha lange perioder med inaktivitet. Vurder nøye konsistensen og kvaliteten på innholdet.

  8. Gavetilbud Vær skeptisk til profiler som tilbyr tilsynelatende generøse gaver eller pengepremier, ofte med krav om å delta i undersøkelser. Dette er vanligvis forsøk på å samle inn personlig informasjon under dekke av legitime merkevarer.

  9. Dyrt nedsatte varer Tilbud fra profiler som reklamerer for luksusvarer til urealistisk lave priser bør behandles med stor varsomhet. Husk det gamle ordtaket: Hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis ikke det.

  10. Irrelevante kommentarer Profiler som legger igjen kommentarer som ikke er relatert til innholdet i det originale innlegget, er ofte falske. Dette er et tydelig tegn på at profilen opptrer uten reell menneskelig innsikt eller engasjement.

Kilde: Zarpanews