Men etter å ha studert over 200 foreldre-barn-forhold, har ekspert Reem Raouda funnet ut at ekte suksess handler mer om å oppdra barn som er selvsikre, følelsesmessig sikre og knyttet til seg selv og verden rundt dem.
Foreldrene som virkelig forsto dette brukte noen ganger ukonvensjonelle strategier, og prioriterte nysgjerrighet, læringsglede og emosjonell intelligens fremfor samfunnsmessige forventninger. Her er ni ting de gjorde annerledes fra starten:
1. De jobbet med seg selv
I stedet for å fokusere på hvordan barna deres reagerte i utfordrende situasjoner, forsto disse foreldrene at deres egen oppførsel påvirket barnets evne til å håndtere motgang. De viste mental og emosjonell styrke ved å være oppmerksomme på hvordan de håndterte stress foran barna sine.
2. De sa ikke alltid "Godt gjort!"
I stedet oppmuntret de til refleksjon med setninger som: 'Du kan være stolt av deg selv' eller 'Du har jobbet hardt med det - hvordan føles det?'.
Å si "bra gjort" kan skape en avhengighet av ekstern anerkjennelse. Disse foreldrene fokuserte i stedet på å bygge barnets indre motivasjon.
3. De prioriterte forholdet til barnet
Gjennom kvalitetstid, aktiv lytting og delte opplevelser fikk de barna til å føle seg verdsatt, trygge og forstått. Det ga dem selvtillit til å ta sjanser og utvikle seg.
4. De straffet ikke barna sine
I stedet for straff, som kan skape sinne og avstand, la naturlige konsekvenser være læringsmuligheter. Hvis et barn glemte å gjøre lekser, måtte de forklare det til læreren – en mulighet til å lære ansvar og problemløsning.
5. De belønnet ikke gode karakterer
I stedet for å gi belønning for høye karakterer, fokuserte de på å fremme en kjærlighet til læring. De gjorde det klart at karakterer ikke definerer et barns verdi.
6. De verdsatte spørsmål mer enn svar
De oppmuntret barna til å spørre «hvorfor» og «hvordan» i stedet for bare å akseptere de riktige svarene. Dette utviklet nysgjerrighet og selvtillit til å utfordre normer – viktige egenskaper for fremtidige ledere.
7. De lar barna lære dem
Når barnet forklarte et matematikkproblem eller et favorittspill, følte de seg viktige. Ved å la barnet ta kontroll, viste foreldrene respekt for sine evner og styrket selvtilliten.
8. De gjorde lesing til en daglig vane
Lesing var ingen plikt – det var en naturlig del av hverdagen. Enten det var godnatthistorier eller romaner en søndag ettermiddag, ble lesing en kilde til kreativitet og glede ved å lære.
9. De lærte barna sine å omfavne følelser
De så på følelser som verdifulle, og ikke som noe å ignorere. Hvis barnet var opprørt over å tape en kamp, kan de si: 'Jeg kan se hvor mye dette betyr for deg. Det er vanskelig å miste noe man bryr seg om.
Denne anerkjennelsen hjalp barnet til å bearbeide følelser og bygge motstandskraft. Denne tilnærmingen hjalp også barna til å bli selvstendige, følelsesmessig sterke og nysgjerrige, som alle er viktige faktorer for suksess i livet.