Finland er hjemsted for verdens lykkeligste mennesker: Hemmeligheten deres er denne 500 år gamle måten å tenke på

24/04/2024 14:00

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
'Sisu' er et konsept og en livsstil som har vært vevd inn i finsk kultur i mer enn 500 år.

Den har ingen direkte oversettelse, men fokuserer på besluttsomhet og utholdenhet. Det handler om å ha mot til å fortsette i møte med motgang og nesten umulige odds.

I seks år på rad har Finland vært rangert som det lykkeligste landet i verden, skriver CNBC.

Etter å ha bodd her mesteparten av livet, mener psykolog Elisabet Lahti at sisu spiller en betydelig rolle for deres velvære og evne til å opprettholde et så positivt og spenstig sinn.

Som psykolog har hun viet sin karriere til å lære mer om mennesker og hvordan de kan integrere sisu i livene sine. Her er hennes beste råd:

1. Finn et formål utenfor deg selv

Ifølge forskning fra psykolog Angela Duckworth kan vi tåle mye mer når vi jobber mot noe som bidrar til verden og ikke bare oss selv.

For å samle førstehåndsdata om sisu for doktorgradsstudiet, gjennomførte hun en 1500 mil lang løpeekspedisjon over New Zealand. Hun dedikerte løpet sitt til å øke bevisstheten om vold i hjemmet.

"Når jeg begynte å føle meg utslitt eller var på nippet til å gi opp, hjalp det å komme tilbake til det større formålet med å presse meg fremover," sier Lahti.

"Når du står overfor en ny utfordring eller trenger styrken til å fortsette, finn et større formål å få kontakt med. Det kan være din familie eller venner, noen som inspirerer deg, eller en sak som står ditt hjerte nært. nær hjertet ."

2. Øk motstandskraften gjennom trening

I forkant av løpet trente hun nesten hver dag i to år. Hun tok på seg joggeskoene selv når hun ikke hadde lyst. Hun stilte alltid opp, enten været var bra eller dårlig.

"Øvelse og forberedelse gjør det lettere å ta seg inn i vår indre sisu. Studier viser at kroppen vår har skjulte reserver som den naturlig trekker på når vi trenger dem mest. Jo mer vi utfordrer oss selv, jo mer tilegner vi oss vaner, noe som styrker vår motstandskraft," hun sier.

"Å fokusere på pusten min for å roe nervesystemet mitt var strategien som forbedret løpingen min. Over tid gikk jeg fra nybegynner til å løpe 10 til 15 miles om dagen."

3. Vær snill mot deg selv og få kontakt med naturen

Lahti pleide å tro at for å lykkes, måtte hun være hard mot seg selv. Men det er en grense for hvor langt man kan gå hvis man ikke balanserer hardhet med medfølelse.

"Jeg ble skadet en gang under treningen. Jeg hadde løpt 30 mil om dagen i 12 dager i strekk. Jeg måtte spørre meg selv om jeg skulle stoppe eller presse meg enda mer," sier hun.

"Men jeg valgte et tredje alternativ: Jeg lot kroppen min helbrede. Selv om jeg sakket ned, kunne jeg fortsatt nå målet mitt på 1500 miles ved å inkorporere sykling."

Hun prøvde ikke lenger å nå en forrykende fart, hun hadde mer tid til å sette pris på naturen rundt henne på turen.

"I Finland er turgåing og fotturer i naturen en kjernedel av vår kultur. Det hjelper oss å finne indre ro og en følelse av lykke som tjener oss i vanskelige tider," heter det.