Hvis en landegrense skal flyttes, er det ofte forbundet med krig og lange konflikter. Men når grensen mellom Sveits og Itallia i Alpene nå flyttes, så foregår det med fredelig gemytt. Og årsaken til endringen har man ikke opplevd før.
Sveitsiske myndigheter har allerede signert avtalen, og det forventes at Italia gjør det samme.
Sveits-italienske grenser vil bli endret i regionen Plateau Rosa, Carrel-tilfluktsstedet og Gobba di Rollin - alle ligger i nærheten av Matterhorn og populære skisteder, inkludert Zermatt, skriver BBC.
Det antas at en klargjøring av grensene vil hjelpe begge land med å avgjøre hvem som er ansvarlig for vedlikehold av spesifikke naturområder.
Myndighetene i Sveits har allerede signert avtalen om de nye grensene, og det forventes at Italienske myndigheter vil gjøre det samme snart. Da Sveits signerte avtalen fredag i forrige uke, ble det uttalt at grensene var trukket opp i samsvar med begge parters økonomiske interesser. Godkjenningsprosessen for signering av avtalen er i gang i Italia.
De eksakte grenseendringene vil bli implementert og avtalen publisert når begge land har signert den.
Isbreene smelter
Årsaken til flyttingen av grensen finner vi i klimaforandringene.
Store deler av den sveitsisk-italienske grensen bestemmes av brerygger eller områder med evig snø. Nå har smeltende isbreer fått disse naturlige grensene til å flytte seg, noe som har ført til at begge land forsøker å rette opp grensen.
Statistikk publisert i september i fjor viste at Sveits isbreer mistet 4 % av volumet i 2023, det nest største tapet noensinne etter rekordsmeltingen i 2022 på 6 %.
En årlig rapport utgis hvert år av Swiss Glacier Monitoring Network (Glamos), som tilskrev rekordtapene til påfølgende svært varme somre, og vinterens svært lave snøfall i 2022. Forskere sier at hvis disse værmønstrene fortsetter, vil tinningen bare akselerere.
I fjor advarte Glamos om at noen sveitsiske isbreer krymper så raskt at det er usannsynlig at de kan reddes, selv om de globale temperaturene holdes innenfor Paris-klimaavtalens måløkning på 1,5 C.
Eksperter sier at uten en reduksjon i klimagasser knyttet til global advarsel, kan større isbreer som Aletsch – som ikke er på grensen – forsvinne i løpet av en generasjon.
Dukker opp under isen
Smeltingen har de siste årene ført til at det har dukket opp flere hemmeligheter gjemt i isen.
I juli i fjor ble det bekreftet at menneskelige levninger funnet i nærheten av Matterhorn var etter en tysk klatrer som er savnet siden 1986.
Klatrere som krysset Theodul-breen over Zermatt la merke til en tursko og stegjern som dukket opp fra isen.
I 2022 dukket vraket av et fly som styrtet i 1968 opp fra Aletschbreen.
Og liket av den savnede britiske klatrer Jonathan Conville ble oppdaget i 2014 av en helikopterpilot som oppdaget noe uvanlig mens han leverte forsyninger til et fjelltilfluktssted på Matterhorn.