Få Harry Potter-lokasjoner kan måle seg med Glenfinnan-viadukten. Den svingete jernbanestrekningen i de skotske høylandene er med i halvparten av de åtte filmene, og viadukten vises i all sin prakt når Galtvortekspressen – et damptog som frakter trollmennene til skolen deres – dundrer over linjen.
Stor opplevelse
I motsetning til andre Harry Potter-destinasjoner rundt om i landet, tilbyr denne landemerket en virkelig opplevelse som er så nær filmene som mulig. Fire ganger om dagen kjører et fungerende damptog over viadukten, fra Fort William til Mallaig. Dette gamle toget, som ligner slående på Galtvortekspressen, koster rundt 800 kroner for en tur på standardklasse.
Som en del av flere Harry Potter-lokasjoner i de skotske høylandene, et område som bare London overgår når det gjelder konsentrasjonen av innspillingssteder, tiltrekker jernbanen fans fra hele verden.
Med over 500 millioner solgte eksemplarer av bøkene og en filmfranchise som er den tredje mest innbringende noensinne, er det ikke overraskende at turismen knyttet til Harry Potter har hatt stor innvirkning på landsbyen Glenfinnan.
Det er en stor industri som tar med seg turister til relativt ukjente og rolige steder utenfor allfarvei. Det er positivt for turismen og for å bringe penger til mer rurale områder.
Men problemet med Glenfinnan-viadukten er den kraftige økningen i antall besøkende. I fjor mottok de en halv million besøkende, og den nærliggende landsbyen har bare mellom 100 og 150 innbyggere. Det tilsvarer i gjennomsnitt 1 400 besøkende daglig i en landsby på størrelse med 150 personer.
Ofte når det er snakk om overturisme, er det en eksisterende infrastruktur som blir overbelastet, men i Glenfinnan var det nesten ingen infrastruktur for å håndtere selv et moderat antall besøkende.
foto: Shutterstock
Flere berømte filmsteder har dessverre blitt skadet eller ødelagt av masseturisme etter at de ble populære gjennom filmer. Her er noen eksempler:
Skellig Michael (Irland) – "Star Wars: The Force Awakens"
Den lille, avsidesliggende øya Skellig Michael, hvor flere scener fra "Star Wars: The Force Awakens" ble filmet, har opplevd en økning i turisme. Øya er et UNESCO verdensarvsted med sårbar natur og eldgamle klosterstrukturer. Den plutselige tilstrømmingen av besøkende har ført til slitasje på stiene og satt press på miljøet.
Maya Bay (Thailand) – "The Beach"
Maya Bay, kjent fra Leonardo DiCaprio-filmen "The Beach" fra 2000, ble raskt et populært turistmål etter filmens suksess. Over 5000 turister besøkte daglig, noe som førte til alvorlig skade på økosystemet, spesielt korallrevene. For å beskytte miljøet ble bukten stengt for turister i 2018, og det vil ta flere år før korallene kan komme seg.
Dubrovnik (Kroatia) – "Game of Thrones"
Dubrovnik, som fungerer som King's Landing i "Game of Thrones", har sett en massiv økning i turisme. Byens middelalderske murer har blitt overbelastet med turister, noe som har satt press på infrastrukturen og gjort det vanskelig for lokalbefolkningen å opprettholde sin livskvalitet.
foto: Shutterstock