Meterologisk institutt: Så varmt blir det der du bor

05/09/2024 11:20

Yvonne

Været
Til helga kommer sommeren tilbake. Her er oversikten over hvor varmt det blir der du er.

Etter noen dager med regnvær på Sør- og Østlandet, blir det igjen varme dager. Hele den sørlige delen av landet kan forvente høye temperaturer i helga. September tegner allerede til å bli rekord-varm.

Men hvis du bor ved Oslo-fjorden, er det ikke en god ide å bade!

Det varslede styrtregnet tidligere denne uka gikk særlig hardt ut over flere områder på Østlandet hvor mange opplevde flom, oversvømmelser, stengte veier og ras.

"På kort tid har vi hatt to hendelser med kraftig regn som har gitt store konsekvenser i Telemark, dette er helt i tråd med hva vi forventer som en konsekvens av klimaendringene", sier leder for Norsk klimaservicesenter, Anita Verpe Dyrrdal.

Nå har regnet flyttet seg nordover, og Meterologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Svalbard som kan vente seg en våt fredag. I Longyearbyen kan det komme opp til 25mm nedbør i løpet av dagen.

Varm september
Men etter regn kommer sol, og nå kan de fleste gå en varm og solrik helg i møte. Fredag passerer det et lavtrykk forbi kysten i Nord Norge, noe som kan gi litt skyer, og sol innimellom. Tromsø har allerede satt rekord for antall sommerdager med temperaturer over 20 grader. 36 dager har det blitt til i løpet av sommeren. Rekorden for antall sommerdager i September er allerede slått. Tromsø har registrert hele tre sommerdager i september i år, og vi er bare en liten uke inne i måneden.

Enda bedre blir det i Sør Norge som kan forvente høye temperaturer og en følelse av sommer igjen.

Rekorden for den varmeste dagen i september er på 28,6 varmegrader. Det er Drammen som satte rekorden i 2021. Nå antyder Meterologisk Institutt at vi kan se lignende temperaturer og muligvis slå den rekorden en av de nærmeste dagene.

Det handler om å nyte de varme dagene, for allerede neste uke er det mulighet for at temperaturene synker igjen når det kommer et nytt lavtrykk inn over landet.

Se hele temperatur-oversikten over Sør-Norge fra Meterologisk institutt her:

Artikkelen fortsetter under grafikken

Ikke en god ide å bade
Det kraftige regnværet på Østlandet er årsaken til at du bør tenke deg om en ekstra gang hvis du planlegger en dukkert i Oslo-fjorden eller andre badesteder på Østlandet.

På grunn av regnet, er det mulighet for at avløpsrørene ikke har klart å ta unna alt overflatevannet. Det betyr at det kan ha havnet kloakk i sjøen.

"Vi fraråder bading med inntil et døgn etter kraftig regnvær. Det er fordi vi vet at med mye regn så øker sannsynligheten for bakterier i fjorden", sier sier fagansvarlig for badevannsovervåking i Oslo kommune, Hans Kristian Daviknes, til NRK.