Slår alarm: Kan drepe hunden din

10/08/2023 13:30

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kommer det en advarsel til hundeeiere.

Varme sommerdager med sol og stille vær gir gode vekstforhold for de svært giftige, blågrønne algene. Blir det skikkelig varmt, øker faren for blågrønnalger i innsjøer, bekker og hav.

Derfor må du være ekstra forsiktig når du lar hunden kjøle seg ned med en tur til vannet. Hvis det er algevarsler, må du holde hundene unna strender og innsjøer. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemelding.

Hva er blågrønnalger og hvorfor er de farlige for hunder?

Blågrønnalger er faktisk bakterier som danner flere forskjellige sykdomsfremmende giftstoffer som er giftige for begge hundene.

De dukker opp etter langvarig varme og kan blomstre alle steder der vannet ellers inneholder alger, d.v.s. i størstedelen av vannet vi har her hjemme.

Når hunder svømmer kan det ikke unngås at de inntar mye vann og på denne måten risikerer å ta opp større eller mindre mengder giftstoffer (nodularin) fra blågrønnalgene.

Risikoen for at hunden blir forgiftet av blågrønnalger avhenger naturligvis av mengden (alge)gifter i vannet, hvor lenge hunden bader og om den drikker av vannet.

Respekter algealarmer

Sjekk alltid badevannet før hunden hopper i – det endrer seg fra dag til dag – og ta algevarsler svært alvorlig. Hold øye med skilting ved strender og vann eller gå inn på kommunens nettsider.

Når algevarslene lyder, må du holde hundene unna strender og innsjøer. Det er sett eksempler på at en hund som har rullet seg i alger og deretter slikket seg, har blitt syk.

Slik kan du kjenne igjen blågrønnalgene

Blågrønne alger er ikke alltid blågrønne. De kan også være gulaktige, røde eller brunlige. Algene vil se ut som et grumsete «teppe» nær vannoverflaten, og ofte vil det også være skum på selve overflaten.

Gå om nødvendig i knedyp vann og se på føttene dine. Hvis du ikke kan se dem, kan vannet være så fullt av alger at hunden din ikke bør bade.

Du bør alltid holde hunden unna grumsete vann og vann med skum på overflaten – selv om skummet blåser til kanten, kan det fortsatt inneholde giftstoffer.