Forskere oppfanger radiosignal fra planet som ligger 12 lysår unna

04/04/2023 06:54

Emma

Vitenskap
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Signalet antas ikke å stamme fra utenomjordisk liv, men det kan kaste lys over universets store mysterium.

Er det liv der ute?

Menneskeheten har ennå ikke kommet nærmere et svar på universets største mysterium.

Nå tror imidlertid forskere at de kan kaste lys over en liten bit av det uendelige galaktiske puslespillet.

Det er konklusjonen i en vitenskapelig artikkel publisert i tidsskriftet Nature Astronomy, ifølge den britiske avisen The Independent.

Spesielt mener forskere å ha plukket opp et sammenhengende radiosignal fra en fjern planet, noe som øker sannsynligheten for at den er beboelig.

Radiosignalet fra planeten, kalt YZ Ceti b, stammer sannsynligvis ikke fra en fremmed art.

I stedet tror forskerne at det tilsynelatende oppstår når planetens magnetfelt vekselvirker med stjernen rundt hvilken YZ Ceti b beveger seg i bane.

YZ Ceti b er en steinplanet 12 lysår unna.

Ifølge Danmarks nasjonale leksikon er et lysår en lengdeenhet som tilsvarer avstanden lyset reiser i tomt rom i et gjennomsnittlig år.

Det kan beregnes til omtrent 9, 5 billioner kilometer.

Radiosignalet, ifølge forskerne, indikerer at planeten, som jorden, har sitt eget magnetfelt.

Ifølge The Independent beskytter det oss mot solens stråler, og derfor antas det at et magnetfelt er en av forutsetningene for liv.

Hittil har det vært vanskelig for forskerne å bekrefte om fjerne steinplaneter har sine egne magnetfelt, og om de dermed vil kunne støtte liv.

"Vårt søk etter potensielt beboelige eller livsopprettholdende verdener i andre solsystemer avhenger av om vi kan avgjøre om steinete eksoplaneter som ligner på jorden, faktisk har magnetfelt," sa Joe Pesce, programdirektør for US National Radio Astrological Observatory, til The Independent.

Denne forskningen viser ikke bare at denne spesielt steinete eksoplaneten har et magnetfelt, men at vi nå har en lovende metode for å finne flere av samme type.