I kveld oppstår et særlig naturfenomen: Slik vil det påvirke deg

19/08/2024 17:57

Yvonne

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Fenomenet er ganske så sjelden, og

I dag er ikke en helt vanlig mandag, for i kveld oppstår det et naturfenomen du bør få med deg. Rundt solnedgang, det vil si mellom klokka 20 og 21 avhengig av hvor i landet du oppholder deg, vil det dukke opp en blå supermåne på himmelen.

En supermåne er et naturfenomen der fullmånen eller nymånen virker større og lysere enn vanlig. Dette skjer når månen er nærmere jorden i sin elliptiske bane, som kalles perigee. Når fullmånen faller sammen med perigeum, virker månen opptil 14 % større og 30 % lysere enn en typisk fullmåne.

Blå supermåne
Det som gjør kveldens fenomen ekstra spesielt er at det ikke bare er en «supermåne», men en «blå supermåne», som er et mye sjeldnere fenomen.

Ifølge NASA er bare en fjerdedel av alle fullmåner supermåner, mens bare tre prosent av fullmåner er blåmåner. På grunn av sin sjeldenhet, uttrykket "en gang i en blå måne", som beskriver hvor sjelden det skjer - omtrent hvert 2.-3. år.

Men som navnet antyder, er ikke månen blå. Men i sjeldne tilfeller kan den ha en blåaktig glød. Dette skjedde blant annet i 1883 under et vulkanutbrudd, der partikler fra asken spredte et rødt lys, som fikk månen til å skinne blått og solnedgangen til å vises i nyanser av lavendel.

Slik kan det påvirke deg:
Noen mennesker har generelt problemer med å sove under fullmåne, og det er flere mulige forklaringer på dette fenomenet. For det første er fullmånen lysere, noe som kan forstyrre kroppens produksjon av melatonin, hormonet som hjelper oss med å sovne. Mindre melatonin kan føre til dårligere søvnkvalitet.

I tillegg mener noen forskere at våre biologiske rytmer kan reagere på månesyklusen, selv om dette ikke er bevist. Det kan være en tilbakeholdenhet fra våre forfedre som var mer avhengige av naturlig lys.

Psykologiske faktorer spiller også en rolle. Hvis man forventer at fullmånen vil påvirke ens søvn, kan denne forventningen i seg selv forstyrre søvnen. Til slutt spekuleres det i at vi en gang kan ha vært mer årvåkne under fullmånen på grunn av evolusjonære årsaker, som økt risiko for rovdyr eller fiender.

Av samme grunn kan mange oppleve å sove dårligere under fenomenet supermåne, da det skinner 30 prosent sterkere og kan være forstyrrende, spesielt hvis du er spesielt lysfølsom.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.