Romfartøyet Psyche, utstyrt med Deep Space Optical Communications (DSOC), sendte en laserbasert melding til jorden 16 millioner kilometer unna, en avstand 40 ganger lengre enn månen.
Dette er den lengste optiske kommunikasjonen i historien, hvor en nær-infrarød laser overførte data til Hale-teleskopet ved Palomar Observatory i California.
Utveksler lyspunkter
NASA har gjennomført et banebrytende eksperiment som kan revolusjonere kommunikasjonen med romfartøy, det skriver Nasa på sin hjemmeside.
DSOC følger Psyche på reisen til asteroiden med samme navn og er en toårig teknologidemonstrasjon fra NASA.
"Vi var i stand til å utveksle 'lyspunkter' fra og til det dype rommet," sa EAbi Biswas, prosjektteknolog for DSOC ved JPL.
Kan åpne for nye muligheter
Eksperimentet, som oppnådde første kontakt 14. november 2023, kan åpne opp for kommunikasjon med mye høyere datahastigheter enn dagens radiobaserte teknologi kan tilby, og muliggjøre overføring av høyoppløselige bilder og videostrømmer fra fremtidige romfartøy.
Optisk kommunikasjon har tidligere blitt brukt rundt jordens bane, men dette er den første testen over en så stor avstand. Fordelen med laserstråler er at de kan pakke inn langt mer data enn radiobølger, noe som kan øke overføringshastigheten 10 til 100 ganger. Dette vil være avgjørende for fremtidige oppdrag, som å sende mennesker til Mars, hvor rask og omfattende kommunikasjon er nødvendig.
Presisjon er vanskelig
En utfordring med denne teknologien er den nødvendige presisjonen for å rette laserstrålen over store avstander, og det faktum at signalet svekkes jo lenger det reiser. Under testen tok det 50 sekunder for fotonene å nå jorden, men ved maksimal avstand vil det ta 20 minutter, noe som krever kontinuerlig justering av laserens retning.
Så langt har eksperimentet vært svært vellykket, og det kan bli en nøkkelteknologi for fremtidig romutforskning.