Optimalisering av immunsystemet kan være nøkkelen til å bekjempe kreft, og nå viser ny forskning at en spesiell form for faste kan omprogrammere immunceller til å bli tøffe kreftmordere.
Dette skriver Ekstra Bladet.
Kreft er en av de største helseutfordringene globalt, og forskere verden over leter stadig etter nye og effektive metoder for å bekjempe sykdommen. En ny studie fra Memorial Sloan Kettering Center i New York har nå kastet lys over en potensielt banebrytende metode: Fasting.
Forskningen, utført på mus, undersøkte effekten av en fasteperiode på to dager hver uke, da musene ellers kunne spise fritt de resterende dagene. Resultatene var oppsiktsvekkende. Musene som fulgte denne fasteplanen utviklet immunceller som var betydelig mer effektive til å bekjempe kreft.
I pressemeldingen fra forskerne understrekes det at denne typen faste omprogrammerte de naturlige drepecellene, en type hvite blodlegemer, til å bli mer motstandsdyktige mot de utfordrende forholdene rundt svulster.
Tumorer skaper ofte et fiendtlig miljø som gjør det vanskelig for immunceller å overleve og fungere optimalt.
De naturlige drepercellene spiller en avgjørende rolle i immunsystemet ved å skille ut proteiner som kan føre til at kreftceller selvdestrueres.
I fasteperiodene opplevde forskerne et fall i blodsukkernivået og en økning i frie fettsyrer hos musene. Interessant nok lærte mordercellene å bruke disse fettsyrene som en energikilde i stedet for sukker, og forbedret deres evne til å overleve og bekjempe kreftceller i svulstmiljøet.
"Det optimerer virkelig cellenes anti-kreftrespons fordi svulstens mikromiljø er fullt av lipider og nå, takket være metabolsk trening, er de i stand til å gå inn i svulstene og kan bedre overleve," sier Rebecca Delconte, en av forskerne bak studere.
Forskerne ser et stort potensial i funnene deres, som også kan åpne nye dører for å forbedre eksisterende immunterapier. De understreker imidlertid at ytterligere studier på mennesker er nødvendig for å fastslå om fasting er trygt i kombinasjon med dagens kreftbehandlinger.
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Press Immunity, og forskerne håper at den vil bane vei for nye behandlinger i kampen mot kreft.