Forskningen, publisert i Environmental Science & Technology, viser at bare tre minutters oppvarming kan føre til flere millioner mikroplastbiter og milliarder av nanoplastpartikler i maten.
Nanna B. Hartmann, seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet, påpeker at dette er et nytt eksempel på hvordan plastprodukter slipper ut plastpartikler, noe som også har blitt observert i tåteflasker laget av lignende materialer, det skriver Videnskab.dk.
Forskerne fokuserte på to vanlige plasttyper, polypropylen og polyetylen, som ofte brukes i matemballasje.
Mens resultatene viser en betydelig frigjøring av plastpartikler, understreker Hartmann at det fortsatt er usikkerhet rundt hva partiklene egentlig består av og hvilke prosesser som ligger bak frigjøringen.
De amerikanske forskerne bak studien advarer om at den høye mengden plast i maten kan utgjøre en helsefare. I celleforsøk fant de at 76 prosent av nyrecellene døde ved høy eksponering for mikroplast.
Denne delen av studien møtes imidlertid med skepsis fra Martin Roursgaard, førsteamanuensis i toksikologi ved Københavns Universitet, som mener at resultatene bør tolkes med forsiktighet.
Studien viser at antallet plastpartikler i maten varierer med størrelsen på plastbeholderen, og eksponeringen øker også ved langvarig lagring av plast i kjøleskap eller ved romtemperatur.
Dette reiser spørsmål om sikkerheten ved å bruke plastemballasje til oppvarming og lagring av mat.