Norske forskere slår alarm: 16 000 kjemikalier i plast

08/08/2024 16:58

Sofie

NYHETER
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Skjulte farer i hverdagsplast.

Norske forskere har nylig utforsket innholdet i hverdagslige plastprodukter og funnet alarmerende resultater.

Har du for vane å oppbevare mat i vanlige handleposer fra butikken over lengre tid? Dette bør du unngå, advarer forskerne. En norsk rapport avslører at plastprodukter kan inneholde mange skadelige stoffer. Det skriver DinSide.

Forskerne slår alarm om nordmenns bruk av plast i hverdagen.

Forskere ved NTNU har oppdaget rundt 16 000 forskjellige kjemikalier i vanlige plastprodukter.

- Det er kun et fåtall av disse stoffene som er vi vet er helt trygge, sier Lisbet Sørensen fra SINTEF til DinSide.

Sørensen, en miljøkjemiker og ekspert på miljøgifter, uttrykker bekymring for at kjemikalier fra plast kan ha alvorlige konsekvenser for både mennesker og miljø, spesielt hvis de havner i maten vi spiser.

I Norge følges EUs regler for plastemballasje nøye. Plast som er beregnet for matoppbevaring må overholde strenge reguleringer for å unngå giftstoffer som kan overføres til maten.

Imidlertid er plast som ikke er designet for matemballasje langt mindre regulert.

- Om du benytter bæreposer til å oppbevare brød, frukt, kjøtt eller andre matvarer kan potensielt giftstoffer lekke inn i maten, advarer Sørensen.

Bæreposer er nemlig ikke laget for matoppbevaring.

Eksperten mener forbrukere har utilstrekkelig kunnskap om dette. Hun understreker at også matemballasje kun bør brukes til sitt tiltenkte formål.

SINTEF-forskeren advarer mot flere alvorlige helsefarer.

- Det er lite sannsynlig at kjemikaliene vil ha en akutt effekt. Det skumle er at de kan føre til helseskader på lang sikt.

Stoffene kan potensielt være kreftfremkallende, hormonforstyrrende, og påvirke fertiliteten, noe som betyr at de kan redusere evnen til å få barn.

FN anslår at det kan finnes opptil 199 millioner tonn plast i verdenshavene, og ifølge Naturvernforbundet havner årlig 19 000 tonn mikroplast i norsk natur.

Den store utfordringen er at kjemikaliene kan lekke ut nesten umiddelbart. Selv om plasten blir ryddet opp, har den allerede forårsaket forurensning.

Sørensen mener at regelverket for kjemikalier i plast er utilstrekkelig.