Unngå disse helsefarlige vaffeltabbene på vaffeldagen!

25/03/2025 05:00

Hanne

DAGEN I DAG
foto: Shutterstock
Norge er på vaffeltoppen i Norden, men nordmenn gjør likevel mange feil når de tradisjonsrike hjertene skal tilberedes. Noen av tabbene kan være direkte helseskadelige.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nordmenn elsker vafler og troner på toppen i Norden når det gjelder vaffelkonsum.

Vaffeldagen 25. mars – en søt tradisjon
Den 25. mars feires Vaffeldagen, en dag viet den elskede hjerteformede klassikeren som står sterkt i norsk matkultur.

Dagen har sine røtter i Sverige, der "Vårfrudagen" (Maria budskapsdag) gjennom språklig utvikling ble til "Våffeldagen" – og med det ble det en fast tradisjon å spise vafler denne dagen.

I Norge har Vaffeldagen også blitt populær, og markerer både starten på vårfølelsen og en unnskyldning til å samles rundt noe godt.

Enten du lager klassiske vafler med brunost, vafler med syltetøy og rømme, eller prøver deg på sunnere eller mer kreative varianter, er 25. mars en perfekt anledning til å hente frem vaffeljernet.

Bare husk å sjekke jernet før bruk – og styr unna de klassiske tabbene!

Kast vaffeljernet hvis det har riper
Et jern med riper eller flassende belegg bør ikke brukes, ifølge Danial Bhatti, ansvarlig for småelektriske produkter hos POWER.

Slike skader kan føre til at helseskadelige stoffer løsner fra belegget under steking. Jernet bør da kasseres som elektronisk avfall.

Vaffeljern har som regel fem års garanti, så dersom belegget er ødelagt eller jernet ikke fungerer som det skal, anbefales det å reklamere.

Ikke bruk gaffel!
"Vi må legge gaffelen bort en gang for alle. Den hører rett og slett ikke hjemme med et vaffeljern, på lik linje med at man ikke bruker metaller på en stekepanne. Det ødelegger coatingen på produktet og gjør at den kan flasse", sier Bhatti. 
 
Han anbefaler å bruke verktøy av tre eller bambus for å bevare vaffeljernet.

I tillegg oppfordrer han sterkt å rengjøre jernet etter bruk – og gjerne bruke en vaskevaffel ved hver bruk. 

Her er syv vanlige vaffeltabber du bør styre unna:

  1. Starter før jernet er varmt nok – fører til fastbrente vafler.

  2. For mye eller for lite røre – kan gi søl eller ujevne resultater.

  3. Glemmer å smøre jernet – selv non-stick kan trenge et lett lag fett.

  4. Bruker feil rengjøringsmetoder – skraping og vann på varm overflate kan skade.

  5. Vasker mens jernet er varmt – risikerer å ødelegge belegg og elektronikk.

  6. Lagrer jernet fuktig – kan føre til mugg eller rust.

  7. Bruker metallredskaper – sliter på non-stick-belegget over tid.

Ved å følge disse rådene blir både vaflene og utstyret bedre ivaretatt – og vaffeldagen en litt tryggere og hyggeligere affære.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!