Forskere snakker med griser: Nå kan vi forstå dem

04/09/2024 13:01

Yvonne

Dyr
For aller første gang i verdenshistorien har en gruppe forskere lært grisenes språk. Nå kan de forstå hva de sier.

I en ny dokumentar på den danske tv-kanalen DR har forskere for første gang i verdenshistorien avkodet hvordan grisene har det i ni forskjellige fjøs, og hva de uttrykker med grynt og hvin.

Ved hjelp av kunstig intelligens har en gruppe forskere ved Københavns Universitet identifisert 19 forskjellige grynt og hvin som griser bruker for å uttrykke følelser.

Hør lydene lengre nede i artikkelen.

"Det er helt fantastisk at mine kolleger ved Københavns Universitet har funnet en måte å svare på det banale spørsmålet: hvordan har grisen det egentlig med måten vi behandler den på. Dette gir oss et helt nytt perspektiv når det kommer til dyrevelferd, sier Peter Sandøe, professor i dyrevelferd ved Københavns Universitet til DR.

Forskningen er utført på ni gårder i Danmark og Tyskland, og det er gjort lydopptak i 15 minutter hver time i en uke når bøndene har gitt tillatelse til opptakene. Det gav forskerne en database på 15.425 grisegrynt som de nå har analysert.

Arbeidet som har pågått i over ti år har hjulpet forskerne til å høre forskjell på lydene som grisene uttrykker i situasjoner som lek, isolasjon og kamp om mat.

Griser trives når man snakker med dem
Resultatet om hvordan grisene hadde det var ikke entydig, og forskerne fant stressede dyr både på vanlige konvensjonelle gårder og på gårder hvor grisene fikk gå fritt. Men en ting gikk igjen. På de gårdene hvor bonden snakket med dyrene når de ansatte sjekket hvordan dyrene hadde det flere ganger om dagen, uttrykkte grisene mest glede.

"Griser er sosiale, intelligente og aktive dyr og veldig bevisste på omgivelsene. Det er klart, hvis personen som har omsorg for dem oppfattes som farlig og fiendtlig, kan dette øke stressnivået. Men hvis den som passer dem skaper trygghet, oppfattes det positivt, sier dyrevelferdsprofessor Peter Sandøe.

Trivselsmåling for grisene
"Dette er spennende forskning. Det ville vært flott om teknologien kunne gi en bonde et varsel så han kunne endre på noe hvis for eksempel en gris skriker eller på annen måte signaliserer at den trenger hjelp", sier Christian Fink Hansen, direktør for Landbruk og Mat, og vil ikke se bort fra at resultatet av forskningen i fremtiden kan brukes til en eller annen form for trivselsmåling hos grisene.

Også Dyrenes Beskyttelse ønsker forskningen velkommen.

"Det er ikke OK at så mange griser opplever stress. Forskningen med lydene underbygger det vi vet fra før - nemlig at griser er dyr som har det best når de er utendørs og kan gå fritt rundt", sier Britta Riis, direkktør i Dyrenes Beskyttelse.

Kan du forstå grisene?
Hvis du vil sjekke om du kan høre forskjell på hvordan grisene høres ut når de er redde, frustrerte, glade eller triste, kan du finne eksempler via denne linken hos DR Nyheter.