I flere tiår har det vært et mysterie. Hvorfor er det mindre mindre sannsynlig at folk som røyker, snuser og drikker alkohol får Parkinsons sykdom?
En ny studie kommer med et mulig svar.
Røyk og alkohol har gunstig påvirkning
I over 20 år har professor Per Borghammer forsket på Parkinsons sykdom - en sykdom som gjør at folk mister ansiktsuttrykket, skjelver på hendene og til slutt mister evnen til å utføre bevegelser som vi andre tar for gitt.
En ting har forundret både ham og kollegene hans i alle disse årene:
De som røyker, drikker alkohol eller snuser ser ut til å ha mindre sannsynlighet for å utvikle Parkinsons sykdom.
Du leste riktig. Det er mindre sannsynlighet for å få den fryktede sykdommen hvis man gjør alt det leger ellers advarer mot.
Laster som i andre sammenhenger er forbundet med stor helseskade og livstruende sykdommer, ser ut til å ha en annen effekt ved Parkinsons sykdom.
I hvert fall på overflaten.
Et mysterium
"Det er et stort mysterium. Dette er noe alle Parkinson-eksperter vet og lurer på. Når vi snakker med pasientene, tuller vi med det. Noen pasienter synes også det er rart", sier Per Borghammer, som er professor Parkinsons sykdom til avisen Berlingske.
"Hvis du er alkoholiker, røyker og drikker kaffe hele dagen, er det tilsynelatende svært usannsynlig at du får Parkinsons. Til gjengjeld får du alle mulige andre sykdommer", slår han fast.
Flere teorier om årsaken
En ny studie kan sitte på svaret. Forskere fra blant annet Harvard University har testet en hypotese på dyr om at karbonmonoksid i sigaretter kan ha en beskyttende effekt mot Parkinsons sykdom. Karbonmonoksid er et stoff som dannes når du tenner en sigarett og tobakken brenner. Forskerne fant at hypotesen deres var riktig - dyr som pustet inn gassen, opplevde en beskyttende effekt mot sykdommen.
Den danske professoren synes studien er interessant, men den tar ikke høyde for at både alkohol og snus også ser ut til å hjelpe mot Parkinson.
Per Borghammer trekker imidlertid frem en annen teori som unngår dette forklaringsproblemet. Han tror på en motsatt teori - nemlig at det er Parkinsons sykdom som gjør at man er mindre tilbøyelig til å røyke, drikke store mengder alkohol eller snus.
På spørsmål om han oppsiktsvekkende nok vil anbefale tobakk for å unngå sykdommen, svarer professoren kontant.
"Absoslutt ikke" Røyking er utrolig farlig!", slår han fast.