Røde flekker på huden – Når bør du søke medisinsk hjelp?
Det er avgjørende å forstå når det er nødvendig å konsultere en lege. Les videre for å finne ut mer om dette emnet.
Hva kan være årsaken til små røde flekker på huden?
1. "Cherry knopper" eller Cherry Angiomas
Dette er vanlige hudvekster som kan oppstå hvor som helst på kroppen, oftest hos personer over 30 år, og er preget av røde farger på grunn av sprengte blodårer. Selv om deres nøyaktige opprinnelse ikke er fullt ut forstått, tror mange forskere at genetikk spiller en rolle.
De vises oftere under graviditet og kan også være relatert til miljøfaktorer og eksponering for kjemikalier. Generelt er de ufarlige, men en endring i utseende kan kreve medisinsk konsultasjon.
2. Petekkier
Petekkier er små, runde røde flekker som kan oppstå på grunn av blødninger under huden. De kan vises på steder som øyelokkene eller i munnen og endrer ikke farge når de trykkes.
De kan være tegn på ulike tilstander som allergiske reaksjoner, lokale skader, autoimmune sykdommer eller virusinfeksjoner som påvirker blodets evne til å koagulere. Behandling kan omfatte antibiotika for infeksjoner, eller kalde kompresser for å lindre symptomene på skader.
3. Keratosis pilaris
Denne genetiske tilstanden påvirker hårsekkene og fremstår som små, røde, grove flekker, ofte beskrevet som "kyllingskinn". Det forekommer først og fremst på armer og lår og forbedres vanligvis om sommeren når huden er mindre tørr. Selv om det ikke finnes noen kur, kan symptomene lindres med fuktighetsgivende kremer.
4. Leukocytoklastisk vaskulitt
Denne tilstanden innebærer betennelse i de små blodårene og kan føre til lekkasje og blødning under huden, noe som resulterer i røde eller lilla flekker. Det kan også involvere bare huden eller andre organer. Behandlingen avhenger av sykdommens omfang og kan omfatte fjerning av utløsende faktorer samt medisinsk behandling med kortikosteroider og immundempende midler, spesielt hvis sykdommen har spredt seg.
5. Revmatisk feber
Denne sykdommen kan utvikle seg som en komplikasjon av ubehandlet halsbetennelse, spesielt hos barn mellom 5 og 15 år, og kan forårsake alvorlig hjerteskade hvis den ikke behandles.
Typiske symptomer inkluderer sår hals, hovne lymfeknuter og små røde prikker på huden. Behandling inkluderer vanligvis antibiotika og antiinflammatoriske legemidler, og langtidsbehandling kan være nødvendig for å forhindre tilbakefall.