Vinterferien er rett rundt hjørnet, og tusenvis av nordmenn setter snart kursen mot snødekte bakker eller varmere strøk.
Men selv om temperaturene fortsatt minner oss om at det er vinter, spesielt når du står på toppen av et fjell med ski under føttene, skinner solen fortsatt – og det er faktisk ekstra ille hvis det er snø over alt.
Snøen reflekterer solstrålene, noe som betyr at du blir bombardert av strålene fra alle vinkler.
Det kan lett føre til rød, brent hud hvis vi ikke husker solkremen.
Men hvis du har en solkrem liggende i skapet ditt fra en ferie eller fra i fjor, bør du ikke stole blindt på at den beskytter deg.
Lagring er viktig
Ifølge Forbrukerrådet Think kan du trygt bruke solkrem hvis den ikke har gått ut på dato og hvis den har blitt oppbevart riktig.
Men hvis du har hatt den liggende i varme, sollys eller fuktighet, vil kremen brytes ned raskere og kan ha mistet sin beskyttende effekt.
Hvis utløpsdatoen er gått, bør du kaste den ut. I beste fall er beskyttelsen ganske enkelt svekket, og i verste fall beskytter den ikke i det hele tatt og kan til og med forårsake ømhet og irritert hud.
Kjenner du PAO kan?
Du kan sjekke selv om solkremen fortsatt er bra ved å se på fargen. En solkrem som ikke lenger beskytter optimalt vil ofte virke mer utvasket i fargen og ha en løsere konsistens.
Lukten kan også være et tegn på at solkremen har sett bedre dager.
Sist, men ikke minst, har de fleste produkter et symbol på baksiden som ser ut som en åpen boks med et tall og en M. Det kalles et PAO-symbol og betyr "Periode etter åpning", dvs.
Symbolet forteller hvor lenge produktet kan vare etter at det er åpnet. M står i måneder, så 12M betyr selvfølgelig at du trygt kan bruke produktet i et år etter åpning.
Hva du må være oppmerksom på
Du kan bruke flere av sansene dine for å finne ut om du fortsatt kan bruke solkrem.
Du bør holde øye med om:
Lukten er forandret eller merkelig
Fargen har endret seg
Konsistensen har endret seg, slik at den skiller f.eks.
Hvis du er i tvil, kjøp en ny.