Vitamin D kan inntas gjennom tilskudd eller matvarer som egg og fet fisk. Det er avgjørende for kalsiumopptaket i kroppen, og spiller en viktig rolle i immunsystemet.
DTU Food Institute har vurdert effekten av å berike matvarer med vitamin D for å sikre tilstrekkelige nivåer hos befolkningen, spesielt om vinteren når sollyset er begrenset. Forsøk har vist at dette kan være effektivt.
Riktig mengde er viktig
Men ikke alt med vitamin D er positivt. Studier har vist at både for lite og for mye vitamin D kan være knyttet til økt dødelighet.
Det er derfor viktig å ha riktig mengde i kroppen, da overdoser kan ha negative helseeffekter. Forsker Darshana Durup ved Københavns Universitet påpeker at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at "mer er bedre" når det gjelder vitamin D, det skriver Videnskab.
Interessant nok har vitamin D også spilt en rolle i utviklingen av europeernes lyse hud. Våre forfedre utviklet lysere hud for å absorbere mer vitamin D i områder med mindre sollys.
Men dagens bruk av solkrem, som beskytter mot hudkreft, kan hindre kroppens evne til å produsere vitamin D. Derfor kan det være lurt å øke inntaket av vitamin D-rik mat som fisk og meieriprodukter, eller vurdere kunstig lys i vintermånedene.
Samlet sett viser forskningen at vitamin D er viktig for helsen, men at balanse er nøkkelen. Overdreven bruk av tilskudd kan være skadelig, og det er viktig å vurdere hvilke kilder til vitaminet man velger å innta som en del av et helsefremmende kosthold.