Vi tar alt for mange vitaminpiller: Dette er det du bør konsentrere deg om

30/09/2024 10:00

Yvonne

Helse
Kosttilskudd og vitaminpiller er vel og bra, men hvis man tar for mange, kan det være helsefarlig. Her er oversikten over hvilte tilskudd du bør ta, og hva du bør droppe.

Kosttilskudd er populært blant mange nordmenn, og bransjen bak er dyktige til å formidle hvor viktig det er for helsen vår å ta ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler.

Men hva viser egentlig forskningen om de enkelte kosttilskuddene?

Starter du dagen med å ta en multivitaminpille til frokosten, eller supplerer du middagen med to fiskeolje-piller?

Da er du langt fra den eneste.

Bruken av kosttilskudd og vitaminpiller har skutt i været, men du bør tenke deg om og ta en nøye vurdering om hvilke piller du bør ta. Det sier en rekke eksperter som avisen Berlingske har snakket med.

Multivitaminer kan gi høyere risiko
"Spesielt multivitaminer er utbredt. Det sitter så dypt i oss at vi bør ta det for sikkerhetsskyld, selv om vi nå har veldig solid forskning som viser at det ikke er helsefremmende", sier Anja Biltoft-Jensen, som er seniorforsker ved DTU.

Hun får støtte av Susanne Bügel som er professor ved Københavns Universitet og har forsket på kosttilskudd i over 30 år. Hun tror at en gammel holdning om å være føre var og ta multivitaminer for sikkerhets skyld henger igjen hos mange.

"Mange tenker nok at det verste som kanskje er at man har brukt penger på ingenting, men i dag vet vi at vitaminer og mineraler i for store doser kan være helseskadelig. Det finnes flere store metaanalyser, hvor mange studier rundt om i verden er samlet og undersøkt, som viser at de som tar mye kosttilskudd har høyere risiko for sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer sammenlignet med de som ikke tar kosttilskudd. Det er definitivt ikke noe å spøke med", sier Susanne Bügel.

Hun mener at de fleste mennesker med et variert kosthold slett ikke trenger vitamintilskudd.

Gjennomgang
Hvis du fortsatt ikke er overbevist om å fjerne glassene med kosttilskudd fra hyllen hjemme, gjennomgår forskerne her bevisene for noen av de mest populære kosttilskuddene – bare to av kosttilskuddene har reelle bevis for effekten, heter det.

Multivitamin
Vi begynner med det mest populære kosttilskuddet, som er utbredt blant både mange voksne og barn: multivitaminer.

Forskerne er enige om bevisene av effekten.

"Det er absolutt ingen bevis for at det gjør oss sunnere", sier Susanne Bügel.

"Det er ingen bevis for at multivitaminer forbedrer helse og velvære eller forebygger sykdom", sier Anja Biltoft-Jensen.

Tvert imot risikerer du å få for høye doser vitaminer og mineraler om du tar et daglig multivitamin med høyt innhold av enkelte vitaminer og mineraler – som i ytterste konsekvens kan gå ut over helsen din, heter det.

Fiskeolje / Omega 3
Det nest mest solgte kosttilskuddet er fiskeolje. Her viser forskningen at tilskudd kan utgjøre en forskjell for personer som lider av leddsmerter, har for mye fett i blodet eller betennelser i kroppen. Det finnes også bevis for at fiskeolje hjelper helsen til mennesker som har hjerte- og karsykdommer og som ikke spiser fet fisk til daglig – men ikke for friske personer. 

På den annen side skiller fiskeoljen seg fra de andre kosttilskuddene ved at det ikke er helsefarlig å spise den, sier Lotte Lauritzen som er professor ved Institutt for Idrett og Ernæring ved Københavns Universitet og spesifikt forsker på fiskeolje.

Hun slår fast at det er ingenting som tyder på at det kan være problematisk å ta opptil 10-20 kapsler om dagen.

Vitamin D
Vitamin D er et av de eneste kosttilskuddene det faktisk finnes bevis for at har en effekt for nordmenn flest. Forskerne støtter seg på en anbefalinger fra helsemyndigheter som sier at alle barn og voksne mellom fire og 70 år bør ta 5-10 mikrogram vitamin D per dag i vintermånedene fra oktober til april.

Jern
Jern-tilskudd bør man kun ta hvis man har lavt jernnivå i blodet. Studier har vist at en stor andel av menstruerende kvinner har mangel på jern. Derfor er jern et kosttilskudd de anbefaler hvis du er en kvinne i fertil alder.

Magnesium
Susanne Brügel forteller at det fortsatt ikke finnes god forskning på magnesium. Dette er fordi det ikke er mulig å gjøre korrekte målinger av nivået av magnesium i kroppen.

"Det er ganske mye hype rundt magnesium i disse dager," sier hun og refererer til historier om at magnesium kan hjelpe på leggkramper om natten.

Til tross for flere vitenskapelige studier, har foreløig ingen klart å bevise sammenhengen.

Ingen av forskerne som Berlingske har snakket med tar selv vitaminer eller kosttilskudd, men de planlegger å ta D-vitaminer når vintermånedene kommer.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.