3 frukter du bør spise hvis du er over 50 år

31/01/2025 16:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Ting skjer med kroppen når den eldes.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når folk fyller 50 år, blir kroppens naturlige produksjon av antioksidanter mindre effektiv.

Det bidrar til å fremskynde aldringsprosessen og øke risikoen for kroniske sykdommer.

"Evnen til å produsere antioksidanter avtar både naturlig med alderen og på grunn av usunne matvaner," forklarer Fernando Aparicio, ernæringsfysiolog.

For å motvirke problemet anbefaler eksperten at du husker å spise både frukt og grønt og få i deg omega-3-fettsyrer. Det skriver media Womens Health.

Økologisk mat

Fernando Aparicio påpeker at det er flere ting du bør holde deg unna når du er på den gode siden av 50 år.

Han understreker blant annet at økologisk mat er å foretrekke:

"Økologisk mat har en mer intens smak og høyere konsentrasjon av essensielle mikronæringsstoffer sammenlignet med konvensjonell mat," heter det i rapporten.

3 spesielle frukter

Et sunt kosthold etter 50 bør også prioritere anti-inflammatorisk mat, inkludert fisk, grønnsaker, bær, nøtter, etc.

I tillegg trekker eksperten frem tre frukter som er spesielt gunstige for de over 50 – nemlig granatepler, kiwi og blåbær.

De er ikke bare rike på vitamin C, men har også en lav glykemisk indeks. Men hva betyr det egentlig?

«Matvarer som har lav glykemisk indeks oppfattes av noen som sunne fordi de forårsaker en mindre økning i blodsukkeret etter å ha spist dem», skriver det danske næringsmiddelverket og fortsetter:

"Det er også noen som mener at det er greit å gå for lav glykemisk indeks hvis du vil ned i vekt, men disse oppfatningene er feil. Blodsukker er ikke noe du trenger å lure på når du er frisk. Kroppen Du bør bruk heller energien til å spise i henhold til de offisielle kostholdsretningslinjene.