Alvorlig advarsel om å ikke spise tomater i november eller desember

09/11/2024 12:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Husholdninger i Norden er blitt advart mot å spise tomater i disse to månedene av en svært viktig grunn.

En akademiker som spesialiserer seg på karbonutslipp har publisert en liste over matvarer vi alle bør unngå i de kaldere vintermånedene.

Dette er fordi mange frukter og grønnsaker må flys inn på karbonintensive fraktfly, som produserer store mengder CO2-utslipp og bidrar til global oppvarming.

Mike Berners-Lee, forfatter av "How Bad Are Bananas?", sier at de som ønsker å redusere sine CO2-utslipp, bør "gå for sesongbasert mat" denne julen og unngå spesielt matvarer som må flys inn.

Båtfrakt mindre skadelig
Matvarer med lengre holdbarhet blir vanligvis fraktet med båt, ikke fly, og matvarer fraktet med båt har et mye mindre CO2-utslipp fordi båtene bruker mindre drivstoff og transporterer store mengder om gangen.

Dette gjør appelsiner, bananer og epler greie å spise fra et klimaperspektiv.

Mike sier:
"Gå for sesongbasert, unngå veksthus og unngå flyfrakt. Lokale sesongvarer er best, men sjøfrakt er fint."

Som en rettesnor, hvis noe har kort holdbarhet og ikke er i sesong der du bor, har det sannsynligvis måttet vokse i et drivhus eller blitt fraktet med fly. I Norge i januar inkluderer dette salat, asparges, tomater, jordbær og de fleste snittblomster.

Epler, appelsiner og bananer derimot, fraktes nesten alltid med båt. Ved å følge dette tipset nøye kan man sannsynligvis redusere CO2-utslippene med 10 prosent på et typisk norsk kosthold.

Mike beskriver også i boken hvorfor CO2-utslipp faktisk er et viktig tema:

Alvorlig tema
"Vår art er gode til å forstå de direkte, umiddelbare og synlige konsekvensene av våre handlinger. Vi er langt dårligere til å forstå konsekvensene når de er spredt over milliarder av mennesker vi aldri vil møte... Kanskje vi må begynne å oppleve den spredte lidelsen som påføres gjennom unødvendige CO2-utslipp, som like sjokkerende som vi ville gjort om vi så den samme lidelsen påført foran øynene våre, for eksempel i form av et knivstikk på gaten."

Selvfølgelig er noen gartnere heldige nok til fortsatt å ha noen få tomater som vokser i november hvis de har et drivhus.

Det er ingen CO2-avtrykk ved å dyrke egne tomater, med mindre man bruker varme eller elektrisk lys til å dyrke dem.

Hvis du fortsatt har noen tomater som modner sent, kan du plukke de umodne grønne tomatene nå og legge dem i en bolle på en vinduskarm.

De vil fortsette å modnes i direkte sollys og bli hjulpet av varmen i huset ditt.

Alternativt kan grønne tomater gjøres om til chutney, og noen gartnere sverger til deilige senhøst-chutneyer laget med grønne tomater.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.