Det er mange gode grunner til at barn skal være mest mulig utendørs. Nå viser ny norsk forskning at det også kan ha en positiv effekt for synet.
Nærsynthet kan gå i arv, men det har i de siste årene kommet et økt fokus på andre involverte faktorer, som å være utendørs og være eksponert til dagslys.
Det er funnet en sammenheng mellom det å være ute i naturlig dagslys og normal synsutvikling i barneårene, skriver Norges optikerforbund i en pressemelding.
Nickolai Nilsen har nylig tatt doktorgraden på dette fenomenet. Han rekrutterte 100 norske barn og målte hvordan øynene vokste gjennom ett år.
Øynene vokser forskjellig
Det han fant ut av var følgende: Øynene hos barn vokser mest om vinteren, men for de som blir nærsynte vokser øynene mer også gjennom sommeren.
Sunn øyevekst, og sunn synsutvikling kan ha sammenheng med de lange vinternettene og de lange sommerdagene i Norge.
"Denne sesongbaserte variasjonen i dagslys kan bidra til å regulere normal sunn øyevekst, og forhindre at øyet begynner å vokse for raskt", forteller Nickolai Nilsen ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Bra for øynene å være utendørs
Funnene i hans doktorgradprosjekt innen optometri støttes av forskning fra andre land. Flere studier har vist at å være utendørs, har en beskyttende effekt mot utviklingen av nærsynthet.
"I Norge er skolebarn ute i friminuttene hele året, og det er bra for øynene. I andre deler av verden er barn ofte innendørs i friminuttet. Det kan bidra til nærsynthet", sier Nickolai Nilsen.
Det forventes at halve jordens befolkning vil være nærsynte i år 2050. I Norge er færre enn 20 prosent av dagens unge nærsynte, mens 60–90 prosent er nærsynte i Øst-Asia.
Den norske studien antyder at årsaken til de gode tallene for Norge er at barn er så mye utendørs - også om vinteren.