Det anses av både foreldre og barn som en kjær tradisjon i både skolegårder og på lekeplasser.
Men nå må barna venne seg til at en av de mest populære lekene på lekeplassen forsvinner fra skoler og barnehager.
Vi snakker om husker, gynger, disser - kjær leke har mange navn - og vi kjenner den alle godt på lyden av hvinende barn og latter.
Det er radioprogrammet i Sverige, P1 Morgon, som kan rapportere om at huskene blir mer og mer sjeldne i svenske barnehager. Flere steder er de fjernet helt.
Statisk og monotont
Et av de mange eksemplene hvor husker mangler er Björnbärsvägen förskola i Sturefors utenfor Linköping. Underrektor Maria Bjerke forteller at det er flere pedagogiske utfordringer med den populære leken.
"Det blir gjerne en statisk aktivitet hvor personalet blir stående og gi fart hele tiden. Dessuten kan det bli konflikter når barn vil ha de samme huskene. På den måten blir det ikke så pedagogisk", sier hun til radioprogrammet.
Ifølge Maria Bjerke får barna i stedet tilbud om andre elementer på lekeplassen som fremmer motorikk og fantasi på en annen måte sammenlignet med den mer monotone gyngingen frem og tilbake.
Men det at lekeplassen i barnehagen har blitt bygget helt uten husker har skapt en del reaksjoner fra foreldre og de ansatte.
"Noen synes det er merkelig ettersom det er en tradisjon, mens andre reaksjoner har vært positiver når man ser hvordan vi leker samen på lekeplassen istedet", sier hun.
Sikkerhet og miljø-hensyn
Trenden med at husker fjernes fra barnehager og lekeplasser er tydelig.
I flere tilfeller handler det også om sikkerhet.
Men det har også vært andre årsaker. For noen år siden ble for eksempel 985 dekksvinger fjernet fra 139 barnehager i Gøteborg på grunn av miljøhensyn.
Tanken var imidlertid at de skulle byttes ut, men det ble forsinket flere ganger.
"Risikoen ved bruk av dekksvinger anses ikke som høy. Men siden de inneholder stoffer som er klassifisert som potensielt kreftfremkallende, utelukker vi dem som en del av et giftfritt miljø ved barnehagene", sa Freja Elmsjö fra lokaladministrasjonen i en uttalelse i 2021, skriver mediet Marcus Oscarsson.
Også i Malmö skal dekk-huskene fjernes.
"Dekk som brukes som husker i eksisterende tun/lekeplasser trenger ikke skiftes umiddelbart, men må skiftes ut gradvis. Ved planlegging av nytt tun/lekeplass bør gamle dekk unngås", understreker kommunen på sine nettsider.