Det blir stadig flere norske gresskarfans. Størstedelen av salget skjer i oktober, og totalt regner Bama med å selge rundt 1300 tonn i 2024. Tusen tonn av salget foregår i oktober.
Størstedelen av salget er det såkalte pyntegresskar som står for, men mange er ikke klar over at man kan bruke innmaten. I tillegg finnes det en rekke andre gresskartyper som kan brukes kokes, stekes, ovnbakes, dampes eller wokes. I tillegg smaker de kjempegodt i salater, supper og bakverk.
Bruk innmaten!
Elisabeth Rittfeldt som er produktsjef for gresskar i Bama, har jobbet med gresskar i snart ti år, og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt til å få solid fotfeste i det norske markedet.
"Det begynner å etablere seg som helårsprodukt, selv om salget naturlig nok er størst rundt Halloween. Og det er bra, for det er mye mat i gresskar", sier hun i en presemelding.
Økt kunnskap om bruksområder gir håp om mindre matsvinn etter at Halloween-dekorasjonene er skåret ut. For det kastes fortsatt for mye.
"Bruk innmaten i matlagingen og lag gjerne en plan for bruksområder på forhånd. Ikke kast det", oppfordrer hun.
Både innmaten fra de tradisjonelle pyntegresskarene kan brukes, men det finnes også en rekke andre gresskartyper. Her til lands er Hokkaido-, Butternut- og Spagettigresskar noen av de mest populære.
"Gresskar er kjempegod mat. Visste du for eksempel at gresskar er perfekt som pizzatopping eller i muffins?", sier hun og henviser til Bamas gresskarunivers.
HER kan du finne en rekke oppskrifter og bruksområder for gresskarene.
Vi har samlet noen få:
Foto: Bama
Pizza med gresskar
Prøv gresskar på pizza! Det blir kjempegodt, spesielt i kombinasjon med pesto, squash og rødløk.
Ingredienser
Til 4 porsjoner
1 stk. ferdiglaget pizzabunn
600 g gresskar
2 fedd hvitløk
1 ss sitronjuice
2 tsk honning, flytende
3 ss vanlig olivenolje
2 stk. rødløk
1 ss smør
1 tsk eddik, type balsamico
1 ss crème fraîche
100 g hvitost, gulost, revet
chiliflakes, salt og pepper
Slik gjør du:
Varm ovnen til 180 grader
Skyll gresskaret under rennende vann. Skjær gresskarkjøttet i tynne båter eller skiver. Både Halloween-gresskar og hokkaidogresskar er godt til dette. Hvis du bruker Halloween-gresskar, må du huske å fjerne skallet.
Legg bitene på et stekebrett med bakepapir eller en ildfast form.
Tilsett knust hvitløk, sitron, honning og olivenolje, og krydre med salt og pepper. Veld alt godt sammen.
Bak gresskarbitene i ovn ved 180 grader. De er ferdig når bitene begynner å bli litt møre.
Skrell og skjær løken i skiver. Finn fram en stekepanne, og stek løken myk og gyllen i litt smør. Tilsett litt balsamico, salt og pepper på løken.
Skjær squashen i tynne skiver. Drypp litt olje over skivene.
Bland sammen pesto og crème fraîche, og smør blandingen utover pizzabunnen. Hakke gjerne litt til hvitløk og drysse over blandingen. Ha så over ost, og fordel gresskarskivene, squash og halvparten av løken utover pizzaen.
Stek pizzaen midt i ovnen ved 215 grader, i 15-20 minutter.
Topp med resten av løken, og dryss over en klype chili før servering.
Foto: Bama
Ovnsbakt spagetti-gresskar
Smaken av ovnsbakt gresskar er mild, sødmefull og litt nøtteaktig. Derfor er denne retten helt nydelig til både kjøtt og fisk. Ovnsbakt gresskar kan også serveres til både kjøtt og fisk!
Ingredienser
Til 2 porsjoner
1 stk spagettigresskar
Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader
Vask gresskartet under kaldt rennende vann. Skjær det i to på langs og skrap vekk den bløte kjernen og frøene.
Pensle gresskaret med olivenolje og dryss på salt og pepper.
Legg gresskarbitene på et stekebrett med bakepapir med snittflatene ned.
Bak gresskaret midt i ovnen i ca 40 minutter eller til gresskarkjøttet er helt mykt.
Bruk en gaffel og skrap ut kjøtteti lange tråder. Begynn fra kanten og skrap inn mot midten.
Serveres som en egen rett, gjerne med en god saus eller dressing.
Du finner flere gode oppskrifter på retter med gresskar nedenunder eller på Bamas hjemmeside.