Er det trygt å bruke mikrobølgeovn?

18/11/2024 14:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Mange klør seg i hodet - det er jo "radioaktivitet"?

Mikrobølgeovner er utvilsomt kongen av bekvemmelighet; sett inn gårsdagens middagsrester, og noen minutter senere har du et deilig varmt måltid. Dessverre får de av og til et dårlig rykte, med påstander om at mikrobølging av mat kan være skadelig for oss.

Det er imidlertid trygt – her er hvorfor:

Stråling
Lenge før 5G-konspirasjoner var mikrobølger det folk bekymret seg for når det gjaldt "hjernesteking". Men med mindre du planlegger å sette deg selv i mikrobølgeovnen sammen med middagen din (vennligst ikke gjør det), eller du ikke vedlikeholder ovnen din ordentlig, vil energien som brukes til å varme opp mat ikke skade deg – og den gjør heller ikke maten radioaktiv.

Mikrobølgeovner bruker mikrobølger, som er elektromagnetiske bølger med en bølgelengde som ligner på den som brukes i kringkasting eller radar – langt unna den andre enden av det elektromagnetiske spekteret der røntgen- og kjernefysisk stråling finnes. Hvis mikrobølging av mat gjorde den radioaktiv, ville verden sett mye mer ut som Spider-Verse nå (kanskje).

Mikrobølgeovner er også designet for å holde energien inne, så lenge de er i god stand. Selv om skade skulle føre til lekkasje, sier Verdens Helseorganisasjon (WHO) at mikrobølgeenergi bare kan forårsake varmeskader på kroppen ved langvarig eksponering for svært høye nivåer av kraft – langt mer enn det som vanligvis måles rundt en mikrobølgeovn.

Bakterier
En bekymring med mikrobølgemat er at det ikke alltid dreper skadelige bakterier, men hvis en mikrobølgeovn brukes riktig, bør dette ikke være et problem.

Mikrobølger er kjent for å varme opp mat mindre jevnt enn en vanlig ovn, som kan bety at enkelte deler av maten ikke blir varme nok lenge nok til å drepe bakterier hvis du bare lar maten stå hele tiden.

Løsningen på dette er å følge tilberedningsinstruksjoner nøye, røre, rotere eller snu maten halvveis gjennom mikrobølgetiden for å jevne ut oppvarmingen, og bruke et termometer for å sjekke den indre temperaturen. Det anbefales også å la maten hvile, da den fortsetter å koke i denne perioden.

Næringsstoffer
Det finnes også en populær myte om at mikrobølging av mat på en eller annen måte gjør den mindre næringsrik, men enhver tilberedningsmetode bryter ned varmefølsomme næringsstoffer til en viss grad. Når det gjelder grønnsaker, kan næringsstoffer også gå tapt hvis du koker dem i mye vann.

"Den tilberedningsmetoden som best bevarer næringsstoffer, er en som koker raskt, varmer opp mat i kortest mulig tid, og bruker minst mulig væske," sier Harvard Health Publishing i et blogginnlegg. "Mikrobølging oppfyller disse kriteriene."

Nyere forskning ser ut til å støtte denne uttalelsen, i det minste når det gjelder grønnsaker. En studie fra 2023 publisert i tidsskriftet Heliyon fant at blant mikrobølgemat, damping og koking, var "mikrobølgemat den mest effektive metoden for å bevare næringsverdien til grønnsaker."

Plast

Kjemisk utlekking
Mange av oss har brukt plastbeholdere til å mikrobølge mat i, enten det kom ferdigpakket fra butikken eller ble lagt i en boks hjemme. Det er imidlertid noen bekymringer for at visse forbindelser i plastbeholdere kan lekke inn i maten når den blir mikrobølget, og at disse forbindelsene kan være helseskadelige.

En gruppe forbindelser som ofte omtales i mediene er ftalater, som brukes til å "myke opp" plast. Noen studier har konkludert med at ftalater potensielt kan ha en innvirkning på menneskers helse, forstyrre hormoner og hjerneutvikling, selv om det trengs mer forskning for å avgjøre om disse sammenhengene er sikre.

Mikroplast
Gitt alt vi har hørt i det siste om hvor mikroplast havner, er det kanskje ikke en stor overraskelse at en nylig studie fant at mikrobølgemat i plastbeholdere frigjør mikroplast og nanoplast i en simulert mat.

"Noen beholdere kan slippe ut så mange som 4,22 millioner mikroplastpartikler og 2,11 milliarder nanoplastpartikler fra bare én kvadratcentimeter plastområde innen 3 minutters mikrobølging," skriver forfatterne av studien.

Selv om en del av studien fant at mikro- og nanoplast som ble frigjort fra plastmatemballasje forårsaket død hos noen menneskelige embryonale nyreceller, er det viktig å merke seg at slike funn ikke nødvendigvis kan overføres til en faktisk menneskekropp.

Vi vet også fortsatt relativt lite om helseeffektene av mikroplast, så dette er ennå ikke grunn til å kaste alle de dyre Tupperware-boksene – men hvis du fortsatt er bekymret, er det ingenting i veien for å overføre maten til en mikrobølgesikker glass- eller keramikkbeholder. Det blir imidlertid mer oppvask.

Hvordan ikke bruke en mikrobølgeovn
Alt dette sagt, kan mikrobølging av mat raskt bli utrygt avhengig av hvordan du gjør det.

  • Selv om noen matvarer kan komme pakket i mikrobølgesikre foliepakninger, anbefales det generelt ikke å bruke folie eller metallbeholdere eller deksler – det kan forårsake potensielt farlige gnister, kjent som lysbuer.

  • Noen matvarer er kjent for å eksplodere etter mikrobølgemat – egg med intakt skall spesielt – så sjekk om de er egnet for tilberedning på denne måten.

  • Som nevnt tidligere, varmer mikrobølger mat ujevnt – for å unngå matforgiftning fra bakterier, husk å røre og sørge for at maten er grundig kokt.

Unngå å varme opp mat i mikrobølgeovnen mer enn én gang, spesielt når det gjelder ris.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.